ООН починає відновлювати роботу у звичайному режимі. Перша фаза відкриття запланована на 20 липня  

Засідання ООН

Вперше з початку пандемії та зміни режиму роботи на онлайн, в будівлі Організації об’єднаних націй відбулося справжнє засідання.

Члени Ради безпеки, яка складається лише з 15 членів, зустрілися для голосування та прийняття рішень. Аби забезпечити дотримання правил соціального дистанціювання, зустріч відбулася у залі економічної та соціальної ради. Цьому рішенню передувало значне покращення епідеміологічної ситуації з коронавірусом в Нью-Йорку.

Повернення до звичного формату ініціювала Німеччина, яка головує в Радбезі в липні 
Каже Олег Ніколенко, речник Постійного представництва України при ООН

Як пояснив «Голосу Америки» Олег Ніколенко, віце-голова комітету ООН з інформації та речник Постійного представництва України при ООН, повернення до звичного формату ініціювала Німеччина, яка головує в Радбезі в липні. «Для Німеччині було важливо повернутися в ООН та продемонструвати, що Рада безпеки працює і здатна виконувати свої мандати», - пояснює він.

Фізичні зустрічі завжди набагато ефективніші додає речник, адже під час онлайн засідань часто пропадає зв`язок. Є й інші технічні складнощі, зокрема щодо процедури прийняття рішень. Зі стартом карантину голосування перейшло у дистанційний режим та займало досить тривалий час. Членам делегацій надавалася мінімум доба, аби подати рішення у письмовій формі.

«Вчора Радбез повернувся до звичного формату: відкритого голосування руками, що дозволило оперативно прийняти багато важливих рішень», - пояснює Ніколенко. Він не виключає, що і подальші засідання Радбезу будуть відбуватися у стінах ООН.

На 20 липня запланована перша фаза відкриття самої будівлі ООН

Також на 20 липня запланована і перша фаза відкриття самої будівлі ООН. Якщо наразі у її приміщенні працює близько 200 осіб, які забезпечують охорону та роботу делегацій онлайн, з понеділка їхня кількість збільшиться удвічі. Проте це лише 10% від звичної кількості працівників та відвідувачів ООН. Ніколенко також додає, що поки рано говорити про відновлення фізичних засідань Генеральної асамблеї. «Якщо ми говоримо про широкий формат зустрічей – це більш складне рішення. Тут потрібно більше часу, інформації та аналітики», - пояснює він.

Засідання ООН

Досі не прийнято остаточне рішення і про те, яким буде формат відкриття нової 75-ої сесії Генеральної асамблеї ООН. Наразі лише відомо, що воно не буде переноситися і відбудеться 15 вересня.

Кілька тижнів тому голова 74-ой сесії Генасамблеї ООН Тіджані Мухаммад-Банде звернувся до країн-учасниць з пропозицією провести заплановану сесію в онлайн-режимі через пандемію COVID-19. Проте, за словами Ніколенка, не всі держави підтримують цю ініціативу. «Тому це питання зараз активно обговорюється», - каже він.

Засідання ООН

Дипломат не виключає, що глави держав та урядів все ж таки не будуть присутні особисто. Їхні традиційні виступи будуть записані на відео та транслюватимуться на екранах в залі Генасамблеї. Остаточне рішення щодо формату буде прийнято в найближчі кілька тижнів.

Нагадаємо, штаб квартира ООН закрилася для відвідувачів на перейшла на дистанційний та онлайн формат роботи 11 березня.

Дивіться також: Президент Трамп оголосив нові санкції проти Пекіну та заявив про кінець особливих відносин із Гонконгом

Your browser doesn’t support HTML5

Президент Трамп оголосив нові санкції проти Пекіну та заявив про кінець особливих відносин із Гонконгом. Відео