Новий міністр оборони від Януковича

  • Олена Пронічева

Новий міністр оборони України Дмитро Саламатін

Український президент призначив нового міністра оборони Дмитра Саламатіна. Новообраний очільник міністерства родом з Казахстану, громадянин Росії до 1999 року, член фракції Партії регіонів з 2006 року. У вівторок Віктор Янукович представив новопризначеного міністра вищому офіцерському складу збройних сил України.

Попереднім міністром був Михайло Єжель, якого часто критикували і Віктор Янукович, і прем’єр-міністр Микола Азаров. Неодноразово колишнього голову міноборони звинувачували у корупції.

До призначення Дмитро Саламатін працював генеральним директором державного концерну «Укроборонпром». Компанія займалася експортом та імпортом продукції і послуг військового та спеціального призначення. Також у ЗМІ повідомляють, що Саламатін є зятем колишнього першого віце-прем’єра Росії Олега Сосковця.

Призначення ж на такий пост Дмитра Саламатіна опозиція та експерти розцінюють як чергову розстановку «своїх» у силових структурах.

Заступник голови Верховної ради, представник партії «Батьківщина» Микола Томенко нагадав в ефірі ТВі, що новий міністр оборони запам’ятався українцям своїм вмінням вирішувати конфлікти. Так, у 2010 році, під час найбільшої бійки у парламенті між фракціями БЮТ та Партією регіонів, Дмитро Саламатін кидався стільцями у своїх опонентів і навіть зламав ніс одному з депутатів. Також новий міністр оборони «засвітився» у іншому скандалі, де також фігурував стілець. У службовому кабінеті він побив стільцем директора заводу «Термохолод» Юрія Кисельова.

«Важко сказати, який з нього фахівець в галузі національної безпеки і оборони, швидше він фахівець у локальних військових діях. Я маю на увазі бійки», – зазначив Микола Томенко.

Невпевнений у компетентності нового міністра оборони і колишній глава цієї установи Анатолій Гриценко. Політика цитує його прес-служба: «Саламатін не проявив себе як людина, яка розуміється у військовій політиці, і я не впевнений, що він взагалі усвідомлює цю сферу, за яку йому доведеться відповідати». На думку Анатолія Гриценка, Віктор Янукович керувався такими якостями при виборі нового міністра оборони як «особиста відданість, готовність виконати будь-який наказ».

В Партії регіонів навпаки, переконані, що Дмитро Саламатін дбатиме про українську армію. «Це дійсно порядна й надійна людина. Пройшла значний трудовий шлях – він працював і в шахті гірничим працівником, був у лавах Радянської армії, служив строкову службу», наводить слова депутата Валерія Бондика прес-служба Партії регіонів.