У НАТО підтвердили турецьку версію збиття російського літака

Очевидці зафіксували на відео падіння палаючого літака 24 листопада 2015 року

Голова Альянсу Єнс Столтенберґ закликав Москву й Анкару зберігати спокій та задіяти дипломатію.

Екстрена нарада НАТО, що зібралася у Брюсселі у вівторок після збиття турецькими пілотами російського бомбардувальника Су-24, з’ясувала деталі інциденту від командувачів Туреччини. За словами представників Альянсу, кордони цієї держави недоторканні, а дані Анкари свідчать про те, що російський літак таки порушив повітряний простір Туреччини. Водночас НАТО закликає до подальших російсько-турецьких контактів та деескалації і спокою.

Як повідомляє кореспондент Радіо «Свобода» у Брюсселі, після екстреного засідання Північноатлантичної ради генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґдані сказав, що дані низки країн НАТО, що надійшли протягом дня у вівторок, збігаються з даними, що були надані Туреччиною щодо збиття російського бомбардувальника Су-24. Водночас, переконуючи Туреччину в тому, що вона може розраховувати на НАТО щодо підтримки її територіальної цілісності та солідарності з нею, керівник Альянсу висловив занепокоєння ескалацією напруги між Москвою й Анкарою.

Ми солідарні з Туреччиною і підтримуємо її територіальну цілісність
Єнс Столтенберґ

«Ми вже висловлювали своє занепокоєння з приводу наслідків воєнних дій Російської Федерації поблизу кордонів НАТО. Це підкреслює важливість наявності та дотримання домовленостей для уникнення подібних інцидентів у майбутньому. Як ми вже неодноразово чітко заявляли: ми солідарні з Туреччиною і підтримуємо її територіальну цілісність», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Ми будемо продовжувати стежити за розвитком подій на південно-східних кордонах НАТО дуже уважно, додав Столтенберґ. При цьому він повторив, що більшість авіаударів, які росіяни завдають у Сирії, націлені не на «Ісламську державу» – мішень, яка мала би бути спільною і для Заходу, і для Росії.

Дивіться також: Важливо знати: США готують "п'ятирічку" для українського села

Your browser doesn’t support HTML5

Важливо знати: США готують "п'ятирічку" для українського села. Відео