Спеціальні потреби

Завдання США: не допустити ескалації конфлікту між Росією та Туреччиною - Обама


Франсуа Олланд і Барак Обама. Прес-конференція. Білий дім. 26 листопада.
Франсуа Олланд і Барак Обама. Прес-конференція. Білий дім. 26 листопада.

На прес-конференції у Білому домі президенти США та Франції закликали Росію приєднатись до міжнародної коаліції у Сирії, щоб побороти терористів ІДІЛ

Туреччина має право себе захищати, - заявив президент США Барак Обама під час прес-конференції з французьким колегою Франсуа Олландом у Вашингтоні. Обама закликав сторони відкрито розслідувати обставини збиття російського літака і уникнути ескалації.

Про співпрацю з Росією у боротьбі з терористами «Ісламської держави», американський президент наголосив - спочатку Москва мусить погодитися на майбутнє Сирії без Асада.

США та Франція закликають Росію приєднатись до міжнародної коаліції у Сирії, щоб побороти терористів ІДІЛ.

Сполучені Штати бачать своїм завданням не допустити ескалації конфлікту між Росією та Туреччиною внаслідок збиття у вівторок російського винищувача біля турецького кордону. Про це заявив президент Обама. Він зазначив, що поки що не має усіх деталей інциденту, утім впевнений, що Анкара має право себе захищати.

«Туреччина, як і будь-яка інша країна, має право захищати свою територію і свій повітряний простір. І для нас зараз дуже важливо зробити все можливе, щоб Росія і Туреччина підтримували діалог, щоб з’ясували, що трапилось, щоб не наростала ескалація», - заявив Барак Обама.

Туреччина, як і будь-яка інша країна, має право захищати свою територію і свій повітряний простір
Барак Обама

За словами американського президента, збиття російського літака є ще одним сигналом для Москви, що вони щось у Сирії роблять не так і повинні переглянути свою військову політику.

«Це демонструє нинішні проблеми з російськими операціями в сенсі, що вони працюють дуже близько до кордону Туреччини і що вони воюють проти сирійської опозиції, яку підтримує не лише Туреччина, а й інші країни. Якби Росія спрямувала свою енергію у напрямку ІДІЛ, подібні помилки, чи конфлікти були б менш ймовірними», - додав він.

Ми повинні координувати наші дії, співпрацювати, і бути певними, що ми всі діємо проти ІДІЛ
Франсуа Олланд

Барак Обама заявив, що терористи ІДІЛ вбили вже щонайменше кілька сотень росіян, то ж Путін мав би бути зацікавлений у тому, щоб приєднатись до коаліції. Заява пролунала під час прес-конференції у Білому домі із президентом Франції Франсуа Олландом, який у четвер вже відвідуватиме Володимира Путіна у Москві. Журналістам у Вашингтоні Олланд сказав, що закликатиме Путіна до співпраці у боротьбі проти ІДІЛ.

«Я запитаю пана Путіна, який раніше неодноразово казав, що їхні напади мають бути проти ІДІЛ, проти тероризму, проти тих, хто погрожує нам, хто погрожує також росіянам. Ми повинні координувати наші дії, співпрацювати, і бути певними, що ми всі діємо проти ІДІЛ, і що ми всі є частиною політичного процесу», - заявив Олланд.

Президент Франції також вказав на необхідність закрити турецько-сирійський кордон, щоб припинити потік бойовиків. Збиття російського літака над Сирією він назвав серйозною проблемою, яку країни ЄС будуть обговорювати в рамках НАТО.

Дивіться також: Навчання українцям не потрібні, дайте їм зброю - конгресмен США

Конгресмен Данкен Гантер: ми хочемо дати Україні зброю. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG