Генеральний секретар НАТО: напруженість на сході України трохи знизилася

Mke wa Rais Barack Obama, Michelle Obama, akishangiliwa alipowasili kuhutubia mkutano mkuu wa chama mjini Philadelphia.

Сутички між українськими силовиками і проросійськими сепаратистами на сході України стали менш інтенсивними, заявив генеральний секретар НАТО генерал Єнс Столтенберґ, який у той же час висловив занепокоєння у зв’язку з ризиками для місцевого населення.

«Ми відзначаємо, що на території Східної України як і раніше присутній російський військовий персонал, який підтримує сепаратистів», – заявив Столтенберґ в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt, витяги з якого були опубліковані в понеділок.

«Але ми також спостерігаємо скорочення збройних сутичок в останній час. Місцями ще йдуть бої, але є ознаки невеликого покращення ситуації», – сказав він.

При цьому Столтенберґ попереджає, що загальна ситуація на сході України як і раніше нестабільна і складна.

«Гуманітарна ситуація в регіоні залишається дуже тривожною», – сказав він.

Більше 4 700 чоловік були вбиті з кінця квітня в ході конфлікту, який спровокував найсерйознішу кризу у відносинах між Росією і Заходом з часів «холодної війни».

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у понеділок приймає в Берліні своїх колег з Франції, Росії та України для обговорення прогресу в справі реалізації Мінського мирного плану. Учасникам зустрічі належить оцінити, чи є достатньо точок дотику для чотиристороннього саміту.

Президент України Петро Порошенко запросив лідерів Франції, Німеччини та Росії взяти участь у переговорах в столиці Казахстану – Астані пізніше в цьому місяці з метою відновлення миру.

Однак канцлер Німеччини Анґела Меркель в суботу заявила президенту Росії Володимиру Путіну, що такий чотиристоронній саміт не відбудеться до тих пір, поки не буде прогресу з таких питань, як припинення вогню і створення зон безпеки вздовж кордону.

У четвер минулого тижня Меркель дала зрозуміти, що всі 12 пунктів Мінського мирного плану повинні бути повністю виконані, перш ніж ЄС розглядатиме питання про зняття санкцій проти Росії.