США засуджують переворот у М’янмі, де військові не дозволили зібратися новообраному парламенту

Ан Сан Су Чжі та інші лідери партії Національна ліга за демократію були затримані військовими під час ранкових арештів за кілька годин до засідання новообраного парламенту М’янми

Білий дім повідомив, що президента США поінформовали про ситуацію в М’янмі, де військові 1 лютого оголосили, що беруть владу під свій контроль.

М’янма, яку також називають Бірма, тривалий час перебувала під військовим правлінням, почавши демократичні реформи 2011 року.

«Сполучені Штати стоять на боці народу Бірми у прагненнях до демократії, свободи, миру і розвитку. Військові повинні скасувати свої дії негайно», - сказано у заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Телеканал контрольований військовими М’янми, повідомив у понеділок, що у зв’язку з «фальсифікацією виборів» країною керуватиме головнокомандувач Мін Аун Хлаінгу, і що упродовж року діятиме надзвичайний стан.

Військові вдалися до перевороту за лічені години до першого засідання нового парламенту, сформованого після великої виборчої перемоги партії Національна ліга за демократію (НЛД).

НЛД на виборах у листопаді здобула 83% голосів і готувалася сформувати уряд.

В результаті ранкових рейдів були заарештовані демократично обрані посадовці включно з очільницею уряду лауретакою Нобелівської премії Ан Сан Су Чжі та інші лідери партії (НЛД).

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш засудив арешти політиків у М’янмі і закликав військових «поважати волевиявлення народу».

У заяві поширеній на сторінці НЛД у Facebook містяться слова, названі заявою Ан Сан Су Чжі, про те, що країна «скочується до військової диктатури».

«Я закликаю людей не визнавати це і активно протестувати проти захоплення влади військовими», - йдеться у тій заяві.

Повідомляють, що в столиці та в інших великих містах М’янми погано працює телефонний зв’язок та інтернет, а державні цивільні телеканали призупинили мовлення.

З М’янми повідомляють, що люди у містах кинулися до крамниць робити припаси, а також вилаштувалися до банкоматів, щоб взяти готівку.

Через проблеми зі зв’язком банки оголосили, що припинили обслуговування.

Дивіться також: Протести у -42° C в Росії. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Протести у -42° C в Росії. Відео