Американці відзначають день народження Мартіна Лютера Кінґа

У понеділок американці відзначають день народження борця за громадянські права Мартіна Лютера Кінґа. Це федеральне свято встановлено у 1983 році, коли тодішній президент Рональд Рейґен підписав законопроект, згідно з яким третього понеділка січня буде вшановуватись пам’ять і діяльність Кінґа, який народився 15 січня 1929 року у місті Атланта у штаті Джорджія.

Мартін Лютер Кінґ став відомим у 1955 році, коли очолив успішний бойкот громадських автобусів у південному місті Монтґомері у штаті Алабама, змушуючи міську владу покласти край практиці сегрегації чорношкірих пасажирів. Після цього він став найвідомішим громадським діячем в русі за громадянські права у 1950-х і 1960-х роках, надихаючи мільйони людей своєї промовою «У мене є мрія» під час походу на Вашингтон у 1963 році.

Через рік він отримав Нобелівську премію миру. У 1964 році закон по громадянські права поклав край сегрегації в громадських місцях і заборонив дискримінацію на роботі, на основі раси, кольору шкіри, релігії, статі і етнічного походження. Законопроект підписав тодішній президент Ліндон Джонсон.

Мартіна Лютера Кінґа застрелив нападник четвертого квітня 1968 року в місті Мемфіс у штаті Теннессі.