Благодійна організація у Мемфісі продовжує справу Кінґа, допомагаючи бідним

  • Marija Yunko

У квітні 1968-го року Мартін Лютер Кінґ, один із лідерів руху за права людини, був вбитий у Мемфісі, штат Теннессі. У цьому місті, де чимало мешканців проживало у крайніх злиднях, він закликав до боротьби з бідністю. Після його смерті лідери громади створили організацію, що мала привернути увагу громадськості до проблем економічної нерівності та допомагати нужденним.

Міська міжрелігійна асоціація – за англійською абревіатурою MIFA – одна з найбільших благодійних організацій у Мемфісі. Їй допомагають декілька тисяч волонтерів. Серед іншого вони розвозять гарячі обіди людям похилого віку. Пенсіонеру Воррену Франкліну гарячу їжу приносять Біл та Лі МакВотерс:

«Вони приносять мені їжу та завжди запитують: «Містер Франклін, може вам ще чимось допомогти?» Я за це дуже вдячний».

Ця організація була заснована всього через п’ять місяців після вбивства Мартіна Лютера Кінґа. Пройшло вже 43 роки з дня його смерті, а Мемфіс все так і залишається містом, де існує величезна економічна та соціальна нерівність. Кожна четверта людина тут живе за межею бідності.

MIFA, окрім забезпечення обідами, надає людям фінансову, юридичну та житлову допомогу. Більшість його працівників – волонтери. Її виконавчий директор Маргарет Креддок пояснює, що змушує людей віддавати свій час та сили безоплатній роботі:

«Для багатьох людей це – покликання. Воно дає їм можливість конкретними діями сповідувати свою віру та робити те, до чого закликав Мартін Лютер Кінґ».

Сьогодні MIFA допомагає родинам у фінансовій скруті. Тамака Дейл кілька місяців тому втратила роботу. Вона каже, що без цієї допомоги вона та чимало інших опинилися б на вулиці. Всього за один рік MIFA виплатила близько мільйона доларів фінансової підтримки на сплату рахунків.

Філіс Філіпс, координатор програми термінової допомоги MIFA, каже, що через фінансову кризу склад тих, хто приходить до них за допомогою, змінюється:

«Раніше до нас приходили багато самотніх людей, матерів з дітьми. Але зараз ми бачимо все більше сімей, коли і чоловік і дружина працюють, але не заробляють достатньо, щоб платити за найнеобхідніше».

Працівники та волонтери MIFA кажуть, що вони продовжують справу, розпочату Мартіном Лютером Кінґом – допомагати бідним та знедоленим і при цьому виправляти економічну та соціальну несправедливість між людьми.