Хорошковський вийшов із складу Вищої ради юстиції

  • Олена Пронічева

Хорошковський вийшов із складу Вищої ради юстиції

Віктор Янукович вивів Валерія Хорошковського зі складу Вищої ради юстиції за його власним бажанням, повідомляє сайт президента.

Раніше, під час візиту у Брюсселі, Хорошковський заявив, що його правової кваліфікації достатньо для того, щоб працювати у Вищій раді юстиції, а поєднання цієї роботи із головуванням у СБУ допомагає йому виявляти, чи були залучені судді у корупційних скандалах у минулому. Одночасно Валерій Хорошковський пообіцяв, що якщо світова спільнота вважає неприйнятним його перебування на посаді у Вищій раді юстиції (ВРЮ), то він піде у відставку.

Серед причин звільнення представник Харківської правозахисної групи, Андрій Діденко, вбачає тиск міжнародної спільноти:

«На мою думку, тут велику роль зіграв громадський тиск, і міжнародний в тому числі. Тому що багато разів говорили про те, що Валерій Хорошковський має посаду у Вищій раді юстиції і одночасно є власником величезного медіа-холдингу. Вища рада юстиції має колосальні повноваження, зокрема призначення суддів. Через це він може здійснювати тиск як на судову владу, так і на формування громадської думки», – каже Андрій Діденко.

Також напередодні звільнення Хорошковського міжнародна громадська організація «Репортери без кордонів» поширила заяву, в якій було зазначено:

«Критично важливо позбавити Валерія Хорошковського можливості втручатися у судові протести або чинити тиск за допомогою спецслужб на канали-конкуренти, для того, щоб просувати інтереси своєї власної телевізійної групи, Інтер». «Концентрація такого обсягу влади в одних руках є серйозним конфліктом інтересів, що ставить під загрозу незалежність ЗМІ та неупередженість суддів», – йдеться у заяві Репортерів без кордонів.

Звільнення Хорошковського з посади ВРЮ домагався і телеканал ТВі, який опротестовував указ президента про його призначення в Окружному адміністративному суді Києва. У позові телеканал посилався на статтю 6 Закону України «Про Вищу раду юстиції», в якій йдеться про те, що членом ради може бути рекомендований громадянин України із стажем роботи у галузі права не менше 10 років. «З біографії Хорошковського випливає, що він такого стажу немає», йдеться у заяві ТВі. У задоволенні позову телеканалу було відмовлено.

Генеральний директор телеканалу ТВі Микола Княжицький прокоментував звільнення Хорошковського у блозі Української правди:

«Я вітаю цей мужній і чесний крок Валерія Івановича. Сподіваюся на подальші мужні і чесні кроки. Зокрема, на те, що його телеканали відмовляться від позовів проти Національної ради щодо позбавлення ТВі, 5 каналу та інших телекомпаній частот».