Проти можливого призначення росіянина керівником Інтерполу виступили у США, Британії та в Україні

Міжнародна організація Інтерпол, що забезпечує координацію дій поліції 192 країн членів, готується у середу голосувати на зборах у Дубаї за призначення нового керівника.

Росія постійно зловживає Інтерполом з метою зведення рахунків і залякування політичних опонентів, дисидентів та журналістів.

Процедура відбувається після після повідомлень про те, що голова Інтерполу Мен Хунвей, буцімто, зник у рідному для нього Китаї, куди він поїхав із Франції з приватним візитом. У відповідь на запит Інтерполу, уряд Китаю заявив, що Мена було заарештовано за звинуваченнями у хабарництві та корупції. ​

У час приготувань до обрання лунають стурбовані голоси у зв’язку з тим, що новим керівником Інтерполу може стати представник Росії, у той час як Москві закидають зловживання можливостями організації.

Часопис Times, посилаючись на британські джерела повідомляє, що провідним претендентом вважають 56-річного Олександра Прокопчука, генерал майора російського міністерства внутрішніх справ, який вже є одним з віце-президентів організації.

Американські сенатори Джейн Шагін, Роджер Вікер, Кріс Кунс і Марко Рубіо оприлюднили 19 листопада листа, в якому виступили проти призначення представника Росії на ту посаду, заявивши, що “Росія постійно зловживає Інтерполом з метою зведення рахунків і залякування політичних опонентів, дисидентів та журналістів”.

У листі стверджується, що “Олександр Прокопчук був особисто причетний до тієї стратегії залякувань.”

Одним з інструментів, яким згідно зі звинуваченнями зловживає Росія, стали так звані “червоні повідомлення” Інтерполу, які зобов’язують затримувати й видавати осіб на вимогу органів окремих країн.

Дивіться також: "Божевілля" - західні експерти відреагували на можливе призначення росіянина президентом Інтерполу

“Росія використовувала систему червоних повідомлень, щоб переслідувати російських дисидентів, критичних американців та інших осіб, які виступали проти кремлівської агресії по всьому світу”, - вважають американські сенатори.

Український міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив 19 листопада, що “Можливе президентство Росії в Інтерполі – абсурдне, суперечить духу та цілям організації”.

Міністр також повідомив, що Україна розглядає можливість призупинення членства в Інтерполі, якщо президентом стане представник Росії.

Тим часом в Україні повідомили, що російський посадовець Олександр Прокопчук народився в Україні і є старшим братом українського дипломата Ігоря Прокопчука.

У червні група британських депутатів висловила стурбованість тим, що Росія зловживає членством в Інтерполі, і закликали британського міністра внутрішніх справ домагатися позбавлення Москви доступу до баз даних Інтерполу.

Серед найвідоміших прикладів застосування Росією інструментів Інтерполу стали багаторазові намагання затримати й депортувати в Росію народженого у США британського фінансиста Білла Браудера.

Браудер став рушійною силою, завдяки якій у США та низці інших країн ухвалені закони на честь Сергія Магнітського, загиблого в російській в’язниці правника, що розкрив корупцію на найвищому рівні у Росії.

“Закони Магнітського” передбачають санкції щодо порушників прав людини, під які вже потрапили чільні посадовці у Росії.

Дивіться також: Інформаційна війна: америкaнським посадовцям дзвонять пранкери від "офіційних осіб України"

Your browser doesn’t support HTML5

Інформаційна війна: америкaнським посадовцям дзвонять пранкери від "офіційних осіб України". Відео