Літня спека "вб'є" коронавірус? Експерти не впевнені

У Північній півкулі ось-ось настане кліматична весна. Багато хто сподівається на те, що з остаточним відходом зими пандемія COVID-19, яка охопила майже весь світ, піде на спад. У пресі з'являються публікації, автори яких припускають, що кількість заражень коронавірусом у тропічних країнах порівняно невелика через спеку і вологість, які «вбивають» вірус.

Вчені не знають усіх причин, через які сезонний фактор впливає на епідемії грипу

У країнах з помірним кліматом, на епідемії грипу і ГРВІ впливає сезонний фактор. Вірус COVID-19 - респіраторне захворювання, дуже схоже на грип, близьке коронавірусам, які викликають у людей звичайну застуду.

Спираючись на поведінку інших коронавірусів, група швейцарських і шведських мікробіологів припустила, що випадки зараження COVID-19 можуть піти на спад з приходом весни в Північну півкулю.

Однак це не означає, що вірус буде переможений.

Чи боїться вірус спеки і вологості?

Вчені не знають усіх причин, через які сезонний фактор впливає на епідемії грипу. Одне з припущень таке: віруси легше поширюються в умовах сухості повітря, як це зазвичай буває взимку.

У Китаї вірус поширився у багатьох регіонах, включно з Північним Китаєм з його сухою і морозною погодою і півднем країни - теплим і вологим

Однак сама по собі вологість, схоже, не впливає на новий коронавірус - про це йдеться у ще одному дослідженні, підготовленому фахівцями Гарвардського університету в Бостоні. Вони виявили, що у Китаї вірус поширився у багатьох регіонах, включно з Північним Китаєм з його сухою і морозною погодою і півднем країни - теплим і вологим.

Крім того, триває передача вірусу і у Сінгапурі - спекотній країні з вологим тропічним кліматом.

Спека і вологість не можуть повністю зупинити поширення грипу. Згідно з деякими дослідженнями, передача захворювання скорочується в міру наближення до екватора, проте грип і раніше залишається однією з головних причин госпіталізації і смертності в тропічних країнах. Крім того, під час пандемії свинячого грипу у 2009 році найбільш високий рівень смертності був зареєстрований в цілком тропічних Мексиці, Індії, Бангладеш, М'янмі, Індонезії і Гватемалі.

Вірусні школи

Погода - не єдина причина скорочення хвилі заражень грипом у Північній півкулі. Важливу роль відіграє розклад шкільного навчального року.

Невідомо, наскільки велику роль діти грають у нинішній епідемії

Випадки зараження грипом, вітряною віспою, кором, і іншими респіраторними захворюваннями частішають під час навчального року, говорить Марк Ліпсіч, директор Центру динаміки інфекційних захворювань Гарвардського університету. Коли у школярів починаються літні канікули, захворюваність падає.

Невідомо, наскільки велику роль діти грають у нинішній епідемії.

«Розуміння цього грає найважливішу роль, якщо ми хочемо знати, чи допоможе закриття шкіл у контролі за поширенням COVID-19, а також зрозуміти, наскільки літні канікули допоможуть зменшити поширення», - йдеться в статті Ліпсіча, опублікованій на сайті Центру динаміки інфекційних захворювань.

Мало що може перешкодити поверненню коронавірусу, навіть якщо у якийсь момент погодні умови зміняться не на його користь

Ще одна причина, через яку пандемія COVID-19 може залишитися на планеті ще надовго - «тимчасова, але важлива перевага», яку мають нові віруси, пише Ліпсіч: «Майже ніхто з людей не має імунітету проти них».

Це означає, що мало що може перешкодити поверненню коронавірусу, навіть якщо у якийсь момент погодні умови зміняться не на його користь. Якщо темпи зараження уповільняться влітку, COVID-19 може повернутися вже восени. І, цілком можливо, наступної осені. Залежно від того, як довго буде зберігатися у перехворілих пацієнтів імунітет до цієї хвороби, COVID-19 може стати регулярним «гостем» Землі, йдеться в дослідженні, написаному в співавторстві з Ліпсічем. Саме тому настільки важлива розробка вакцини і терапії для лікування цієї хвороби.

Дивіться також: Важливі факти про коронавірус COVID-19

Your browser doesn’t support HTML5

Важливі факти про коронавірус COVID-19. Відео