У разі продовження насилля, США готові застосувати жорсткіші санкції - сенатор Мерфі

Your browser doesn’t support HTML5

Буде насильство, будуть і санкції - конгресмен

Сенатор-демократ Кріс Мерфі каже, що продовження застосування сили проти протестувальників як у Києві, так і в регіонах призведе до серйозних санкцій щодо українського керівництва.

Мерфі зазначив, що США з глибоким занепокоєнням стежать за останніми подіями в Україні. Він наголошує, що застосування сили є неприйнятним:

«Я вважаю себе одним з багатьох тут у Сенаті, хто надзвичайно стурбований. Ми стурбовані зростанням насилля, зникненням активістів і не здатністю цього режиму зрозуміти, що ситуація вимагає принципових змін. Це не просто призначення декількох опозиційних лідерів до уряду - питання у необхідності фундаментальних реформ, які дадуть людям віру, що вони мають вплив на уряд. Йдеться про запровадження реальної демократії, де влада - це не лише можливість викрадання грошей з бюджету та збагачення своїх друзів».
Ми стурбовані зростанням насилля, зникненням активістів і не здатністю цього режиму зрозуміти, що ситуація вимагає принципових змін
Кріс Мерфі, сенатор США

За словами Кріса Мерфі, Сполучені Штати вже застосували візові санкції до певної групи людей в керівництві України:

"Ми анулювали візи певній кількості високопосадовців уряду Януковича. Ми діємо згідно із законом, який дозволяє нам анульовувати візи людям, які були безпосередньо причетні до порушень прав людини".

"Це робиться у конфіденційному порядку. Я вніс на розгляд Сенату резолюцію у підтримку українців, яка закликала уряд США запровадити санкції, якщо буде застосована сила. Сила була застосована і, я думаю, саме завдяки цій резолюції, яка була підтримана обома партіями, наш уряд почав застосовувати візові обмеження. Зараз постало запитання, яким повинен бути наступний крок. Ми щойно повернулись до Вашингтона з округів і я маю намір розмовляти з сенатором Маккейном та іншими друзями України в Сенаті про можливе ухвалення додаткових законів".

Your browser doesn’t support HTML5

Монолог Януковича тривав 70 хвилин - сенатор

Сенатор-демократ каже, що він вітає факт початку переговорів між владою та опозицією. За його словами, зараз Янукович має шанс зробити необхідні кроки у відповідь на вимоги протесту:

"Він може зробити крок для мирного врегулювання кризи або він може продовжувати явну підтримку використання брутальної сили проти демонстрантів, які ми бачили і, які підбурюються людьми з його адміністрації".

"Якщо це продовжуватиметься, то я переконаний, що члени Сенату підуть на застосування додаткових санкцій. І ми про це відверто заявляємо від початку і ми не будемо стояти осторонь, коли до демонстрантів застосовується брутальна сила. Якщо для цього необхідні будуть нові закони, ми їх ухвалимо".

Так вважає член Сенатського комітету з закордонних справ Кріс Мерфі, який разом з сенатором-республіканцем Джоном Маккейном, декілька тижнів тому висловив підтримку США українському народу прямо на Майдані у Києві.