Байден назвав ганебним і обурливим інцидент із Протасевичем, закликав звільнити його та інших політв'язнів і пообіцяв кроки у відповідь

Президент США Джо Байден назвав "ганебним" та "обурливим" інцидент із примусовою посадкою літака компанії Ryanair в Мінську і арешт журналіста Романа Протасевича.

"США приєднуються до країн в усьому світі, закликаючи до його звільнення, як і звільнення сотень інших політичних в'язнів, яких несправедливо утримує режим Лукашенка", - ідеться в офіційній заяві Білого дому.

"Примусова зміна курсу Білоруссю комерційного рейсу Ryanair, що здійснював політ між двома країнами-членами ЄС, і подальше зняття з борту і затримання білоруського журналіста Романа Протасевича – це пряме порушення міжнародних норм. США рішуче засуджують зміну курсу літака і арешт Протасевича", – заявив Джо Байден.

Президент США назвав інцидент з Протасевичем "ганебним нападом як на політичне інакомислення, так і на свободу преси".

У заяві також ідеться, що Білий дім вітає новину про те, що у відповідь Європейський Союз закликав до цільових економічних санкцій і інших заходів проти Білорусі.

Дивіться також: Європа відгороджується від авіапростору Білорусі після захоплення журналіста

"У тісній співпраці з Європейським Союзом, іншими союзниками і партнерами, а також міжнародними організаціями, я попросив свою команду розробити відповідні варіанти залучення до відповідальності винних", – додав Байден.

Як Голос Америки повідомляв раніше, законодавці від Республіканської та Демократичної партій у Конгресі закликали американський уряд притягнути Олександра Лукашенка до відповідальності, а державний секретар США Ентоні Блінкен долучився до європейських лідерів і НАТО з осудом білоруської влади.

Дивіться також: Наскільки зросли прибутки керівників та акціонерів фармацевтичних компаній, що розробляють вакцини від коронавірусу? Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Наскільки зросли прибутки керівників та акціонерів фармацевтичних компаній, що розробляють вакцини від коронавірусу? Відео