Чи запровадили США де-факто ембарго на продаж зброї Україні?

Your browser doesn’t support HTML5

Під час слухань у Комітеті Палати представників з міжнародних справ конгресмен-демократ Бред Шерман задав помічнику Державного секретаря Вікторії Нуланд питання, яким у Вашингтоні, і не тільки, багато хто задається, але рідко озвучують:

Багато з того, про що українці нас просять, не легко придбати на міжнародному ринку - лише за умови, якщо США нададуть ліцензію на подальший експорт
Вікторія Нуланд, помічник Державного секретаря США

«Ми можемо дати Україні зброю або гроші. Якщо в уряду України є гроші, то що йому заважає придбати зброю?»

«Багато з того, про що українці нас просять, не легко придбати на міжнародному ринку - лише за умови, якщо США нададуть ліцензію на подальший експорт. Українці намагалися купити зброю на світовому ринку і мали величезні труднощі з її придбанням за відсутності поставок з боку США», - відповіла помічник Державного секретаря США Вікторія Нуланд.

Конгресмен від штату Нью-Джерсі, республіканець Кріс Сміт негайно відреагував:

«Ми де-факто встановили ембарго на продаж оборонної зброї Україна. Це мені нагадує війну на Балканах, коли ми зовсім помилково зробили так, що боснійці й хорвати не мали можливість захистити себе від агресії Мілошевича. І зараз ми бачимо повторення цього сценарію з нашим добрим другом Україною».

Відразу ж після слухань офіс конгресмена поширив у пресі заяву про фактичне введення проти України ембарго на продаж зброї, в якому Сміт всю провину за відсутність поставок озброєння Україні поклав на президента Обаму. Чи це так? - поцікавилися ми у експертів.

Ми де-факто встановили ембарго на продаж оборонної зброї Україна. Це мені нагадує війну на Балканах, коли ми зовсім помилково зробили так, що боснійці й хорвати не мали можливість захистити себе від агресії Мілошевича.
Кріс Сміт, конгресмен-республіканець

«Коли ми говоримо про американську зброю, існує таке явище, як експортні ліцензії. І американський уряд може схвалити продаж зброї або не схвалити. Я не переконаний, що та зброя, яку Україна просить у США, потрапляє до цієї категорії. Це все залежить від конкретного виду зброї», - пояснив колишній Посол США в Україні, який активно підтримує надання Україні зброї Джон Гербст.

Колишній Президент Грузії та радник Президента Порошенко Міхеїл Саакашвілі, який зараз у Вашингтоні активно лобіює надання Україні смертоносної зброї, впевнений, що обмеження носять більше політичний, ніж ліцензійний характер:

«Той факт, що американці не надають українцям зброю, зупиняє і інші країни від того, щоб мати справу з Києвом. У чехів і болгар досі не було проблем з наданням зброї. Але коли Вашингтон почав затримувати поставки, тепер ніхто не хоче опинитися віч-на-віч з Росією наодинці».

Такої ж думки і військовий аналітик з питань реформ Військових сил України Рустам Ташбаєв:

Той факт, що американці не надають українцям зброю, зупиняє і інші країни від того, щоб мати справу з Києвом. У чехів і болгар досі не було проблем з наданням зброї. Але коли Вашингтон почав затримувати поставки, тепер ніхто не хоче опинитися віч-на-віч з Росією наодинці.
Міхеїл Саакашвілі, колишній Президент Грузії

«Я впевнений, що якоїсь заборони на продаж зброї іншими країнами Україні немає. Але зважаючи на те, що Білий дім нічого не хоче робити у цьому напрямку, решта країн просто вичікують. Є тільки обмеження на високотехнологічну зброю останнього покоління, але це звичайні американські нормативні документи, мета яких обмежити розповсюдження найостанніших військових технологій. Але зброя попередніх поколінь вільно поширюється».

Посол України у США Олександр Моцик прямої відповіді уникає. Каже, що українські дипломати роблять усе можливе, щоб подолати ліцензійні та інші обмеження:

«Те, що ми сьогодні отримуємо зброю, це факт. В основному, це зброя нелетальна, але вона нам дуже потрібна для посилення ефективності військових сил. І, звичайно, нам необхідно летальне, оборонне озброєння, в першу чергу, - антитанкове і проти авіації».