Політичні опоненти Афганістану роблять перші спроби знайти компроміс

Політичні опоненти Афганістану роблять перші спроби знайти компроміс

Цього місяця США почали виведення військ з Афганістану. Одночасно уряд Афганістану робить перші обережні спроби досягти політичної домовленості з Талібаном, чи принаймні з його окремими фракціями.

Після Другої світової війни більшість війн на планеті завершувались без очевидного переможця. Як правило конфлікти звершуються підписанням мирної угоди між сторонами.

У В’єтнамі, на Балканах та в Судані стрілянину замінили переговори. У деяких випадках такі перемовини закінчувались остаточним вирішенням конфлікту та приносили стабільність. В інших - одна зі сторін просто отримувала можливість вчасно вийти з конфлікту.

Цього літа почалось поступове виведення американських військ з Афганістану. Паралельно здійснюються перші спроби переговорів між президентом Афганістану Гамідом Карзаєм та представниками Талібану. Ці спроби підтримує президент Обама, який ще у червні заявив, що в Афганістані не може бути миру, якщо ситуація не буде розв’язана на політичному рівні.

«Ми посилюємо уряд та сили безпеки Афганістану, і Америка підтримає будь-які зусилля, направлені на примирення всередині країни, у тому числі з Талібаном. Наша позиці чітка: країною має керувати афганський уряд, і ті, хто хоче миру в країні. При цьому вони повинні відійти від аль-Кайди, відмовитись від насилля та дотримуватись конституції Афганістану», – заявив Президент Обама.

Аналітик Ендрю Вайлдер каже, що прогнози щодо ефективності переговорів між політичними опонентами в Афганістані не дуже втішні.

Втім, поки компромісне рішення не підтримають обидві палати Конгресу і його не підпише Президент, над США висітиме загроза дефолту.

«На мою думку там чимало перешкод, багато ускладнень, тому я не думаю, що сторони дійдуть суттєвої згоди. Втім, якщо ми почнемо працювати у різних напрямках, деякі з них можуть спрацювати. Потрохи, можливо, нам вдасться домовитись з окремими групами всередині Талібану та створити критичну масу для досягнення остаточної згоди», – стверджує експерт.

США тренуватимуть афганську армію та поліцію щоб вони могли повністю перебрати контроль над безпекою в країні, а це надасть можливість остаточно вивести американські війська з Афганістану вже до 2014 року.
Одночасно, американські війська, які поки що залишаються в країні, продовжуватимуть здійснювати тиск на Талібан, щоб останній сів за стіл переговорів.

Втім, яка з фракцій Талібану готова домовлятися, і що вона вимагатиме, залишається невідомим. Колишній посол Афганістану у США Саїд Джавад каже, що Талібан взагалі не готовий розпочинати переговори.

«Хоча на Талібан тиснуть все сильніше і сильніше, на півдні та в інших частинах країни він почуває себе досить комфортно. Бійців Талібану не сприймають як переможених. А якщо вони не відчувають, що програють, особливої необхідності починати переговори у них нема», – говорить дипломат.

Талібан взяв на себе відповідальність за кілька резонансних вбивств, що сталися за останні місяці, в тому числі вбивство зведеного брата президента Карзая та мера міста Кандагар. Посол США в Афганістані Раян Крокер вважає такі дії ознакою слабкості Талібану.

«Я вважаю, що Талібан настільки виснажений, що не може брати участі у відкритих боях, тому він вимушений змінити свою стратегію. Як і бойовики в Іраку, вони обрали тактику поодиноких нападів та вбивств. Звичайно, це жахливі атаки, втім вони можуть бути інтерпретовані як організаційна слабкість противника», – говорить Раян Крокер.

Аналітики кажуть, що Талібан спробує скористається будь-якою ознакою слабкості афганського уряду. Підтвердженням тому є останній корупційних скандал, у якому була задіяна найбільша в країні фінансова установа – Банк Кабулу.