Погляди оксфордського професора на президентськi вибори в Українi - 2004-06-23

Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи закликав українське керівництво „утриматися від антиконституційних дій та акцій і провести вільні та чесні президентські вибори в жовтні цього року”. Крім того комітет висловив переконання, що триваюча Конституційна реформа повинна бути перенесена до завершення президентських виборів, і вже тоді проведена у демократичний та прозорий спосіб, у чіткій відповідності з чинною Конституцією та беручи до уваги поради Венеціанської Комісії.

Заява була ухвалена за результатами засідання комітету, на якому його члени заслуховували звіт доповідачів по Україні Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд. Востаннє вони відвідували Україну наприкінці травня-на початку червня. У своїй заяві доповідачі відзначили проблеми, що існують в українському медіапросторі та наголосили на необхідності проведення теледебатів між кандидатами у Президенти. Днями, коментуючи ситуацію в Україні політолог, професор Оксфордського університету Мартін Валецкі також відзначив, що для проведення демократичних виборів Україні кандидатам в першу чергу необхідно зустрічатись із людьми, щоб пояснити їм свою програму та провести теледебати:

«Але я вважаю, що такі поїздки і зустрічі є основним елементом виборчої кампанії. Інше, що я хочу побачити, це – теледебати між кандидатами у Президенти. Чесні президентські дебати в Україні можуть мати дуже подібний ефект, який був в Штатах, коли виступав Кеннеді. Це були перші справжні президентські дебати в США. Я вважаю, що було б дуже корисним організувати такі чесні дебати в Україні. Дати шанс кандидатам поговорити, яким має бути майбутнє України. Такі дебати мають бути організовані напередодні першого й другого туру».

Що стосується розмов про те, що якщо до влади прийде опозиція, то ситуація в країні різко погіршиться і призведе до перерозподілу власності, політолог відзначив, що такі розмови є характерними для всіх країн, які опиняються перед серйозним вибором:

«Це стара історія. Це завжди так говорять, в кожній країні. І у Польщі так казали в 89-му і в латиноамериканських країнах так кажуть, в Грузії так говорили. У світі існують спеціальні технології, щоб не допустити цього. Я вважаю, що сьогодні Україна має унікальний шанс стати демократичною і багатою країною. І це було б дуже погано після вступу чехів, словаків, поляків в Євросоюз, щоб для України 2004-й рік став роком другої “залізної завіси”».

Мартін Валецкі також додав, що Україні необхідна політична реформа, про яку так багато говорять, але її треба робити людям, які отримали вотум довіри від виборців. І таку реформу має проводити новий президент:

«Це дуже важливе питання. Питання, чи може Президент в останній рік свого правління робити потужну реформу? Таку реформу необхідно було проводити в перший рік, а не в останній. Таку реформу має робити новий Президент, обраний на нових демократичних виборах, її має робити Уряд, який має підтримку».

Під час звіту доповідачі моніторингового комітету також відзначили доцільність того, що Конституційна реформа в Україні має відбутись після президентських виборів.