Українськi вiйськовi наразi залишаться в Iраку. - 2004-05-20

Київ – 19 травня. У Верховній Раді України сьогодні відбулося закрите засідання за участю силових міністрів. Депутати у таємному режимі заслухали звіт про ситуацію в Іраку. Однак після цього депутати не погодилися на схвалення постанови про виведення українських вiйськ з цiєї країни.

Слухати про ситуацію в Іраку у таємному режимі депутати вирішили з огляду на державну таємницю. Така форма була запропонована для того, аби інформація силовиків не стала оприлюдненням загальновідомих речей. Втім, за твердженням ряду депутатів, у звіті міністра оборони, заступника голови служби безпеки та секретаря РНБО, інформації, яка б містила державну таємницю не було. Всі посадовці заявляли, що виводити українські війська з Іраку є недоцільним, оскільки Україна взяла на себе міжнародні зобов`язання. Як повідомили «Голсоу Америки» інформовані джерела, перший заступник голови СБУ Юрій Землянський заявив, що його відомвство працює над тим, аби не допустити терористичних актів на території України, які можливі з огляду на присутність українських військових в Іраку.

Серед інших тем, які розглядалися на закритому засіданні – стан підготовки військ. Зважаючи на те, що переважно українці гинули в Іраку не під час бойових дій, міністр оборони визнав, що рівень підготовки військових не є найкращим. За інформацією наших джерел, родичі солдатів, що загинули в Іраку, досі не отримали матеріальної компенсації.

Також високопосадовці визнали, що ситуація в Іраку є досить складною, і що після боїв в Аль-Куті українці більше не брали участі у наступальних операція, а лише патролюють території. Після слухань депутати голсоували за проекти постанов щодо виведення військ із Іраку. Дві з них передбачали прямий наказ вивести війська, інші дві постанови містили рекомендацію Президету Кучмі видати указ про повернення військових, і одна постанова передбачала поступове виведення військ до першого вересня. Однак жоден із цих документів не набрав більше ста шістдесяти голосів, тоді як для схвалення рішення потрібна підтримка більшої половини депутатів.