Українська опозиція має намір вдруге звернутися до Парламентської Асамблеї Ради Європи. - 2004-02-05

Представники опозиційних фракцій українського парламенту заявили про намір вдруге звернутися до Парламентської асамблеї Ради Європи щодо законності голосування за зміни до Конституції на позачерговій сесії третього лютого.

Резолюцію ПАРЄ, схвалену за результатами слухання питання про політичну кризу в Україні, досить різко критикують представники української влади та комуністи. Опозиціонери, навпаки, називають її справедливою. Головним пунктом представники опозиції називють те, що європейська інституція вказує на необхідність дотримання регламенту та законів під час внесення змін до Конституції. Інакше українську делегацію можуть залишити без акредитації, а членство Україні в Раді Європи призупинити. Голсоування 3-го грудня за вилучення статті про спосіб обрання Президента із конституційних змін, опозиція називає спробою легалізувати попереднє голосування, яким зміни схвалили у першому читані і яке викликало критику ПАРЄ. Відтак за словами члена постійної делегації України в ПАРЄ нашоукраїнця Романа Зварича лідери двох опозиційних фракцій готують лист-звернення до Президента ПАРЄ Пітера Шідера, де пояснюють, чому вони не визнають голосування 3 лютого.

Роман зварич: «Головним змістом цього листа буде привернути увагу Президента ПАРЄ, що вчора була грубо порушена процедура, оскільки було прийняте рішення до постанови, яка, згідно рішення, ПАРЄ є нелигітимною».

Має опозиція претензії і до того, що це рішення було схвалене на позачерговій сесії.

Сергій Головатий: «Є рішення Конституціної суду від 17 жовтня 2000 року, яке розтлумачує процедуру внесення змін до Конституції. В ньому говориться, що питання змін до конституції розглядаються виключно на чергових сесіях Верховної Ради, почергово – спочатку на одній, потім на другій».

Опозиціонери вказують і на те, що немає логіки проводити дві сесії в один день. Нагадаю спочатку спікер Володимир Литвин оголосив позачергову сесії, а вже потім відкрив чергову п'яту сесії, як це вимагає Конституція. Представники делегації в ПАРЄ від опозиції нагадують, що на квітневій сесії українське питання слухатимуть знову, оскільки воно ще раніше було заплановае до розгляду у рамках програми моніторингу. Відтак тема конституційної реформи ще раз заслуховуватиметься європейськими парламентарями.