Українці з песимізмом зустрічають Новий Рік і хочуть обирати президента всенародним голосуванням. - 2003-12-30

Українці зустрічатимуть наступний рік без особливого оптимізму, відзначила на зустрічі з журналістами науковий керівник Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Українські соціологи відзначають, що з кожним роком рівень довіри до влади серед населення України знижується. Ця тенденція останнім часом стала поширюатись і на опозицію. Проте, за даними соціологічних опитувань у рейтингу недовіри лідирують основні інститути влади – Президент України, Верховна Рада та Уряд. Відповідно і найвищий рівень недовіри до керівників цих структур. Що стосується рейтингів можливих кандидатів на посаду Президента України, то за словами наукового керівника Фонду «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, вони залишаються фактично незмінними.

Ірина Бекешкіна: «Проблема у тому, що ця стабільність означає стабільність ареалу. Тобто жодному з можливих лідерів наступних президентських перегонів і Віктору Ющенку і Петру Симоненку і Віктору Януковичу так і не вдалось вийти за межі свого ареалу. У Ющенка він істотно зміщений на Захід, у Януковича він практично зосереджений на Сході, у Симоненка це люди, які тримаються комуністичних переконань. Що це означає? Це означає, що хто б не переміг на цих виборах - це буде локальний президент».

Якщо Президента обиратиме Парламент, то ці вибори будуть фактично не легітимними, оскільки за даними різних соціологічних опитувань від 85-ти до 89% населення України хочуть обирати Президента всенародно, каже Ірина Бекешкіна. Посилаючись на дані передноворічних опитувань вона з сумом відзначає, що Україна на відміну від Росії лишається країною без подій та без героїв.

Ірина Бекешкіна: «В опитуванні центру «Соціальний моніторинг» 84% опитаних людей не змогли вказати жодної позитивної події. З негативом трохи краще і взагалі з важливими подіями, але ці важливі події власне це те, що запам’яталось протягом року це - події навколо острова Тузла. Ще гірше з героями. Героїв у нас нема. Найбільші герої та людина року – це брати Клички, яких вказали лише 6% і Андрій Шевченко, якого вказали -4%».

Не зважаючи на такі сумні дані, соціологи відзначають і позитивні моменти. Протягом 2003 року спостерігалось відчутне покращення матеріального стану населення України. За рік кількість тих, хто оцінює свій фінансовий стан, як середній – збільшилась удвічі. Проте експерти і до таких гарних новин додають ложку дьогтю кажучи, що Україна насправді не схожа на решту держав, де матеріальне благополуччя населення призводить до збільшення довіри до влади. В Україні, на їх думку, населення живе своїм життям, а політики своїм і нажаль їх інтереси пересікаються все рідше.