Азаров критикує колег по Кабміну за протидію вступу до ЄЕП... - 2003-09-05

Перший віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров пропонує вжити оргвисновків проти тих членів уряду, які висловлюють застереження проти вступу України в Єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю і Казахстаном. На противагу своїм опонентам Азаров переконаний, що пострадянська інтеграція європейській не завада.

Публічні висловлювання члена уряду повинні відбивати офіційну позицію уряду, -- вважає Микола Азаров. Перший віце-прем’єр скритикував на прес-конференції в Києві заяви міністра економіки та євроінтеграції Хорошковського про те, що навіть натяки на митний союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном можуть ускладнити переговори України з Світовою організацією торгівлі, так само як і заяви щойно звільненого з посади міністра закордонних справ Зленка, який сказав, що створення наднаціонального органу в рамках цих чотирьох пострадянських держав українська сторона виключає.

«Не може бути ніякої окремої думки МЗС, відмінної від політики, яку проводить президент України, уряд України. Особиста думка – це так. Але висловлювання таких осіб повинні відповідати офіційному баченню», -- заявив пан Азаров.

Що ж до суті, додав він, то на першому етапі створення Єдиного економічного простору ніяких ні наднаціональних, ні міжнаціональних, ні міждержавних органів створюватись не буде. Суть першого етапу інтеграції України в ЄЕП полягає, за його словами, в тому, щоб створити зону вільної торгівлі без вилучень і обмежень. Якщо не буде реалізований цей перший етап, каже пан Азаров, то може й не відбутися ні другого, ні третього – ні наднаціонального органу, ні спільної валюти. За словами урядовця, думка про те, що угода про ЄЕП може завадити України вступити до Світової організації торгівлі, змушує його тільки усміхнутись. Як і побоювання, що інтеграція в ЄЕП суперечить інтеграції в ЄЕС. Україна проголосила стратегічний курс на інтеграцію в Європу, каже пан Азаров,

«І угода про створення Єдиного економічного простору жодною своєю буквою, жодним своїм параграфом, жодним своїм рядком не суперечить, а навпаки, сприяє європейській інтеграції», -- вважає віце-прем’єр, що очолював українську делегацію на переговорах про Єдиний економічний простір.

А тим часом з думкою про «несуперечливість двох інтеграцій» не згодні не лише деякі колеги пана Азарова в українському уряді, а й офіційні особи в самому Євросоюзі. Єврокомісія вже висловила застереження, що уклавши інтеграційні угоди з Білоруссю, Казахстаном і Росією, офіційний Київ може поставити хрест на можливості інтегруватися в ЄС. Європейці нагадують, серед іншого, що між Євросоюзом і Білоруссю відсутні дипломатичні відносини, Казахстан є азійською, а не європейською державою, а Росія такої мети, як вступ до ЄС, ніколи перед собою не ставила.

Нагадаю – угода чотирьох пострадянських країн про створення Єдиного економічного простору має бути підписана 19 вересня в Ялті, під час чергового саміту СНД.