Капеланська праця для моряків матиме своє продовження в Одесі... - 2003-07-31

В Одесі відбулася надзвичайна подія. Священики та пастори різних церков зібралися у морській каплиці Святого Архистратига Михаїла, яку побудовано зусиллями організації „Місія морякам”, щоби відзначити третю річницю її освячення.

Морська каплиця Святого Архистратига Михаїла є єдиною, екуменічною не лише в Україні, але й у цілій Східній Європі – де священики різних конфесій мають можливість щоденно відправляти Служби Божі для працівників моря, зустрічати моряків та допомагати їм у вирішенні багатьох, в тому числі духовних, потреб.

Тут, кожної суботи, моляться за упокій душі капітанів, яких вже немає серед нас, але які були складовою великої морської історії міста та України. Готується меморіальна дошка на якій буде названо і всі українські кораблі, які загинули в катастрофах. Центральне місце на ньому займатиме пароплав „Адмірал Нахімов”. На спільну молитву до дзвіниці прийшли – вікарій Одеський УГКЦ отець Михайло Іванцик у супроводі диякона Ігора, отець Олександр Смеричинський\капелан\ від УПЦ Київський Патріярхат, отець Ігнацій Риндзьонок \капелан\ від Римо-Католицької церкви, Національний директор Морського Апостоляту України отець Роман Поправка, пастор Об’єднаної методистської церкви Петро Мартьянов, волонтер від Євангельських Християн баптистів пан Базілєв. Від Християнського гуманітарного університету за моряків молився Петро Павлюк, який у минулому теж був моряком.

„Ці три роки були насиченими радісними і сумними подіями, які показували славне майбутнє, а іноді здавалося що праці приходить кінець... За цими всіма подіями ми навіть забули скільки часу минуло від цієї доленосної, хвилюючої дати коли було свячено нашу каплицю ще на території Одеського порту. Ми пам’ятаємо, наскільки благодатною була та хвилина. До речі, єдність, не на словах а в реальності, між церквами була продемонстрована в Одесі саме тими церквами які освячували каплицю Святого Архистратига Михаїла. Хочу подякувати Господу за опіку над всіма тими хто працює в Одесі для моряків. Саме ця опіка є гарантією майбутнього всіх нас” – наголосив у своєму зверненні до присутніх священик Української Православної Церкви Київський Патріархат отець Олександр Смеричинський.

Отець Ігнацій Риндзьонок (Римо-Католицька церква) наголосив у своєму зверненні на важливості продовження духовної роботи для українських та іноземних моряків.

До речі, отець Ігнацій був першим в Одесі священиком, який у 1993 році першим приєднався до практичної місійної праці для моряків в Одесі.

Особливо радісний настрій цього дня був у засновника місійної роботи для моряків, Голови „Місії мореплавців” Олександра Сорокіна. У своєму виступі перед присутніми у дзвіниці Він ще раз наголосив, що вона є відкритою для священиків та пасторів всіх церков, які мають бажання помолитися за моряків.

Про майбутнє каплиці, в інтерв’ю Голосу Америки, Олександр Сорокін сказав таке:

„Я вважаю, що каплиця буде жити. Унікальна і меморіальна каплиця не може зникнути і повинна продовжити роботу для моряків в Одесі. Я впевнений, що Господь допоможе і владні структури остаточно зрозуміють, що це те про що необхідну піклуватися...”

Президент місії „Гедеон”, пастор Валерій Зленський цього дня подарував „Місії морякам” велику партію англомовних Євангелій. Капелани даруватимуть їх всім іноземним морякам, які цього потребують .

Місія морякам в Одесі, до речі, активно співпрацює з командором Дугласом Стівенсоном, який є директором всесвітньо відомого Центру захисту прав мореплавців зі штаб квартирою у Нью-Йорку.