Уряд Нідерландів впав жертвою афганського конфлікту




У Нідерландах, через суперечки щодо дальшого перебування голландського контингенту в Афганістані, днями розпався коаліційний уряд у Гаазі. Не виключено, що голландський контингент тепер повернеться додому.

Нідерландський військовий контингент в Афганістані становить 1600 військовослужбовців, розгорнених у центральній частині країни. Голландці знаходяться в Афганістані від 2006 року. В 2008 році їх мандат було продовжено до кінця цього року. Прохання НАТО продовжити місію викликало незгоду в урядовій коаліції, і прем’єр-міністр разом з урядом подав у відставку.

Нещодавнє опитування в Нідерландах свідчить про зменшення громадської підтримки афганських зусиль. Втім пересічні голландці не займають рішучої позиції:

- «З одного боку, мені здається, вони повинні залишатись, з іншого – їм слід повернутись. Але ми бачили по телебаченню, як деякі солдати наполягали на завершенні початих зусиль».

- «Наші солдати будують лікарні і школи і не беруть участі в боях. Мабуть, було б добре для миру в Афганістані, якби вони лишились там».

Одним з провідних гравців у новій коаліції може бути Партія свободи. Її платформа – недовіра до уряду і антиімміграційна позиція. Говорить лідер Партії свободи Ґерт Вiлдерс:

«Вважаю, що наші солдати повинні залишити Афганістан – не тому, що я проти збройних дій чи проти боротьби з Талібаном, але ми вважаємо, що голландці вже зробили достатньо».

У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі не планують втручатися у внутрішні справи Нідерландів. Прес-секретар НАТО Джеймс Аппатурай каже:

«НАТО не може і не збирається втручатись у внутрішнє обговорення країн-членів, ми не будемо цього робити й у цьому випадку але хотілося б зберегти колективність зусиль».

Водночас Анатоль Лівен, професор Королівського коледжу в Лондоні, вказує, що рішення Гааги вплине на інші країни:

«Це, безумовно, служитиме негативним сигналом для французів, канадців, до певної міри і для британців, але сам по собі голландський контингент настільки маленький, що його легко замінити американцями».

І хоча виведення голландських сил не змінить балансу військових сил, але колапс уряду Нідерландів демонструє, який нищівний вплив може мати афганський конфлікт на внутрішні справи інших країн світу.