Суд зобов`язав Ющенка виконати вимоги Медведчука

Віктор Медведчук виграв суд у президента Віктора Ющенка щодо референдуму з питань вступу України до НАТО і Єдиного економічного простору. В даному позові пан Медведчук позиціонується не як політик, а як громадський діяч - голова ради центру «Правова держава».

2-го липня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов і визнав протиправною та незаконною бездіяльність глави держави в питанні проголошення всеукраїнського референдуму, а також зобов’язав президента проголосити відповідний референдум шляхом видання указу.

Йдеться про референдум за народною ініціативою щодо вступу України в НАТО та її участі в Єдиному економічному просторі разом з Росією, Казахстаном та Білоруссю. 2006 року на підтримку такого референдуму було зібрано та визнано дійсними 4 431 673 підписів громадян.

Референдум передбачав отримання відповідей на питання щодо членства України в НАТО, членства в ЄЕП.

Медведчук вважає, що вже 1 січня 2007 року президент мав всі підстави та був зобов’язаний проголосити референдум. Водночас, відповідно до інформації соціологів, вступ України до НАТО підтримує лише 28% громадян України. Відтак проведення відповідного референдуму і негативний результат міг би відкласти справу вступу України до альянсу.

Нині провести референдум в Україні можливо лише після відповідного указу президента. 5-го червня депутати схвалили новий закон «Про референдум», в якій цю норму зняли і референдум мав відбутися за підтвердження волі до цього понад 3 мільйонів українців.

Однак, вчора Віктор Ющенко наклав на цей закон вето. Заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук не приховує, що зауваження секретаріату викликає положення закону, згідно з яким всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується без перевірки президентом відповідності Конституції питань, які пропонується на референдум.

За роки незалежності ще жоден президент не підписав закон про референдум.