Мелен Вервір говорить про своє українське походження

story transcript in English, текст англійською



Свого часу в Адміністрації Білла Клінтона працювала Мелен Вервір, американка українського походження. Вона була помічницею, а згодом очолювала секретаріат першої леді Гілларі Клінтон і чимало зробила для налагодження українсько-американських відносин.

Діди та бабусі Мелен Вервір по обох лініях, приїхали до Америки на початку минулого сторіччя. Осіли в Пенсильванії, де тяжко працювали, однак ростили дітей та онуків в українському дусі.

Через понад сто років з часу їх приїзду, їх онука має понад двадцять п’ять років успішної кар’єри в уряді США та громадському секторі. У двохтисячному році Мелен заснувала і очолила організацію - «Vital Voices», «Життєво Важливі Голоси». Ця розташована у Вашингтоні неурядова установа, допомагає жінкам по всьому світі ставати лідерами у своїх громадах, бореться з торгівлею людьми та насильством проти жінок. Організація об’єднує жінок-лідерів з 85 країн світу.

Їх досягнення організація щороку відзначає нагородами в американській столиці. Серед відзначених жінок лідерів з усього світу - чимало українок. Мелен вірить у потенціал українських жінок та українців загалом:

«Вони повинні відчувати, що не зважаючи на усі розчарування кожен з них, як громадянин, відіграє дуже важливу роль. Можливо вони не можуть змінити усе за одну ніч чи багато місяців чи навіть багато років, але те, що вони зробили під час помаранчевої революції, є символом людського потенціалу українців».

Україна займає особливе місце в її серці. Народжена у США Мелен знала про Україну лише з розповідей дідів...традиції та культуру України вона несла у собі з дитинства. Тож, коли на початку дев’яностих доля привела Мелен до Білого Дому, куди в’їхав новий президент, її однокурсник та друг по Джорджтаунському університету Білл Клінтон, професійні обов’язки Мелен тісно переплелись з її національною ідентичністю:

«Бути українкою було дуже важливою частиною мого життя. Я ходила до української школи, де ми співали американський гімн і потім український. Ми вивчали, що відбувається на батьківщині, ми знали наскільки важким було там життя, і ми робили усе можливе, звичайно багато молились, щоб допомогти у складні часи».

Хоча коли Мелен виростала, Україна не існувала як незалежна держава, вона, як і багато інших іммігрантів-українців, свято вірила і переконувала інших, що така країна колись з’явиться на карті світу. У свої студентські роки Мелен вдалось переконати у цьому навіть майбутнього президента США. Вона розповіла, що пізніше Білл Клінтон про це й згадував:

«Він сказав комусь, ‘вона мені говорила, що одного дня Україна стане вільною.’ Я справді цього не пам’ятала. Але виглядає на те, що усі знали, що я американка українського походження. І це було частиною моєї ідентичності. Це якраз є чудом України, що через усі ці роки були люди, які знали, що вони українці. Вони мали мову та культуру, які вони несли у собі і передавали через покоління. Подивіться на історію України, не зважаючи на все, люди які знають, що вони українці залишаються українцями, вони не є частиною австро-угорської імперії, вони не є частиною Радянського Союзу, вони знають хто вони є. І я виросла з цим відчуттям».

Вперше в Україну Мелен Вервір приїхала з президентом Клінтоном. У літаку команда президента вирішила, що вона, як найвища офіційна особа США українського походження, буде спускатись по трапу на українську землю відразу за президентом:

«Вони виконували американський та український національні гімни. Я була у дуже чутливому емоційному стані і у мене текли сльози. Я думала про своїх дідів та бабусь. Вони емігрували з України і були робочою силою в Америці і їхня онука повертається у цю країну з президентом Сполучених Штатів. Це надзвичайна історія».

Працюючи в адміністрації, Мелен Вервір намагалась активізувати роботу з діаспорою. Родина Клінтонів, за її словами, завжди була відкрита до нової інформації та нових контактів:

«Як Білл, так і Гілларі, часто запитували мене про Україну. Ми проводили багато заходів з українською діаспорою під час мого перебування у Білому Домі. Ми запрошували представників діаспори, працювали з організацією «Діти Чорнобиля» та організували одне з перших відзначень у Білому домі річниці Чорнобильської трагедії».

Тепер, коли Гілларі Клінтон стала державним секретарем США, Мелен переконана, що набуті знання про Україну допоможуть Гілларі у процесі формування політики нової адміністрації щодо України:

«Вона безумовно дуже добре знає Україну. Вона побувала там три рази. Звичайно, зовнішня політика визначається президентом. Барак Обама буде визначати рамки співпраці між США та іншими державами. Але я думаю, що відносини з Україною не зміняться. Сполучені Штати хочуть бути добрим партнером і хочуть бачити розвиток демократії, ефективної економіки та повну інтеграцію України із Заходом».

У квітні 2008 року Мелен Вервір нагородили Орденом Княгині Ольги третього ступеня за її багаторічну діяльність на благо України. Мелен планує і надалі допомагати своїй історичній батьківщині, на якій би посаді вона не працювала.