Звільнено керівників цивільної та військової авіації США

Вперше в історії Сполучених Штатів одразу два найвищі керівники обох галузей авіації – цивільної та військової звільнені зі своїх посад за підсумками службового розслідування, проведеного Пентагоном.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс пояснив це рішення тим, що авіація останнім часом припустилася в своїй роботі багатьох помилок, деякі з яких несли пряму загрозу безпеці населення США.

За словами міністра систематичні проблеми виникали зокрема на об’єктах, що контролюють безпеку та боєздатність ядерного арсеналу США. Минулого серпня бомбардувальник Б-52 помилково підняв в повітря шість ядерних боєголовок, і перевіз їх з військової бази в Північній Дакоті через всю Америку у штат Луїзіана. У травні, на цій самій базі, охоронець складу, де зберігались ядерні боєголовки, не помітив сигналу навчальної тривоги, бо в цей час грав у відеоігри. А в березні, авіаційні чиновники дізнались, що більше року тому випадково відправили у Тайвань засекречені детонатори до ядерних боєголовок, замість звичайних батарей для вертольотів. Роберт Ґейтс повідомив, що значна кількість чиновників авіації нижчого рівня також будуть покарані, відповідно до їх провини.