Американська економіка сповільнює темпи розвитку

Організація країн-експортерів нафти вирішила залишити рівень видобутку нафти незмінним. Таке рішення ОПЕК прийняв на своїй зустрічі в Об’єднаних Арабських Еміратах. Міністри з 13 країн пояснили це тим, що нинішній видобуток є достатнім, аби задовольнити світовий попит. Країни-споживачі, в першу чергу Сполучені Штати, тиснули на ОПЕК, вимагаючи збільшити видобуток, що мало привести до зниження ціни за нафту. 21 листопада ціна за барель чорного золота перевищила позначку в 99 доларів, хоча вона і впала приблизно на десять доларів протягом наступного тижня.

Серед американських економістів зростає песимізм щодо майбутнього економіки США. Зростання світової ціни на нафту, падіння ринку нерухомості та здешевлення вартості долара – все це накладає додатковий тиск на економіку Сполучених Штатів.

Життя багатьох американців стає важчим. Зростає ціна на бензин. Бум ринку кредитування житла та будівництва змінився падінням. А колись могутній долар втрачає свою вартість, що здорожує імпорт. Тед Труман раніше працював у Міністерстві фінансів та в Управлінні федеральною системою. Він вважає, що це – початок розплати за звичку американців жити поза своїми можливостями:

“Ціла країна споживала над міру протягом тривалого часу. До 6% ВВП. Цьому буму приходить кінець”.

З 2001-го року торговий дефіцит США подвоївся. Девід Хейл, економіст з Чикаго, передрікає, що в наступному році все більше американців втратять своє житло через нездатність виплатити позички:

“Це не буде великою частиною населення. Але число буде досить великим. Зараз у ризикованій ситуації перебуває близько двох мільйонів людей. Це переважно у бідних районах”.

Занепокоєні не лише американці. Томас Путтер – менеджер з фінансів компанії “Альянс Капітал” в Німеччині:

“Ми боїмося, що неплатежі не обмежаться ринком нерухомості, а поширяться і на інші сфери, такі як кредитні картки”.

Але серед економістів є і оптимісти. За три місяці від липня до вересня американська економіка зростала зі швидкістю 5%. Рівень безробіття залишається низьким.

Експерти кажуть, навіть якщо розвиток США уповільниться, Китай та Індія продовжуватимуть зростати, як і загалом світова економіка.

Інвестор Сьоржіт Балла зазначає: “З точки зору всесвітньої динаміки – ситуація сьогодні фантастична. В’єтнам та країни на шляху розвитку, регіон Сахари в Африці, Латинська Америка – вони всі зростають. Це надзвичайний час. Такого в історії людства ще не було ніколи”.

І для багатьох американців чорні часи ще не настали. От тільки Різдво може здаватися не таким святковим, як колись.