Стівен Пайфер: Україна не може дозволити собі гаяти час

До проведення дострокових парламентських виборів в Україні залишилось менше трьох місяців. Питання про те, наскільки ефективно ці вибори зможуть вплинути на подальший демократичний розвиток української держави, висвітлив американсьокий експерт – колишній посол Сполучених Штатів в Україні Стівен Пайфер.

На думку Стівена Пайфера Україні потрібні заплановані вибори для того, щоб відновити легітимність та довіру до державних структур. Важливим також є те, щоб виборчий процес був чесним та прозорим.

Стівен Пайфер зазначив: “На моє переконання важливим є те, щоб ці вибори відбулись чесно та прозоро. Україні треба, щоб як міжнародні так і вітчизняні спостерігачі за цими виборами сказали, що вони були такими ж відкритими та чесними як парламентські вибори березня 2006 року, або навіть кращими. Оскільки Україні треба показати, що, не зважаючи на політичну кризу, країна таки рухається вперед з точки зору консолідації демократичних інституцій.

Якщо цього не трапиться, я думаю, люди почнуть задавати запитання: чи відбувається регрес у царині демократії в Україні після виборів. Українські лідери повинні розуміти, що вони втратили час за останні п’ять-шість місяців у зв’язку з невизначеністю під час формування уряду. Україна не може собі дозволити так втрачати час. Тому, я думаю, що після виборів, після формування уряду, президент та прем’єр-міністр повинні справді прикласти зусиль при підтримці з боку Верховної Ради сформувати програму дій, яка б дала можливість Україні рухатись вперед і використати існуючі переваги та можливості”.