Другий день засідання КС розпочався із сутичок

Бурхливим був другий день засідання Конституційного Суду України, що має дати відповідь про легітимність президентського Указу про розпуск Верховної Ради.

У середу засідання розпочалося з двогодинним запізненням: зранку суддів не пускали на роботу заслони пікетувальників. Після вчорашньої заяви опозиції про недовіру Конституційному Судові під його стінами зібралися прихильники “Нашої України”, БЮТ і “Народної самооборони”; кількість демонстрантів, за оцінками правоохоронців, сягнула 12 тисяч. Опозиція заблокували входи, і декому з учасників процесу довелося лізти через високий металевий паркан. Суддя-доповідач Сюзанна Станік прокладала собі шлях з допомогою ОМОНу і ляпасів: саме таким був її аргумент у відповідь на докори у хабарництві, висловлені депутатом-бютівцем Михайлом Волинцем.

Під час штовханини біля воріт не обійшлося без сутичок: бютівцю Олегу Ляшку і нашоукраїнцю Давиду Жванії перепало від міліціонерів. Пан Жванія не приховує свого обурення:

“Перший раз мене – народного депутата вже не одного скликання сьогодні били “менти””.

Втім, міліція побиття депутатів категорично спростовує. Як запевнили на брифінгу в МВС, тілесних ушкоджень нікому завдано не було – правоохоронці лише розблокували доступ суддів на територію КС.

Водночас у зв’язку з ранковими інцидентами біля Конституційного Суду Прем’єр-міністр Янукович скликав екстрену нараду силовиків, зажадавши від Генеральної прокуратури покарати винних у перешкоджанні роботі суду:

“Я хочу зараз публічно звернутись до Генерального прокурора з тим, щоб він забезпечив доступ суддів до своїх приміщень. І безумовно повинна бути правова оцінка цих дій”.

Генпрокуратура відреагувала блискавично. Як повідомив керівник прес-служби ГПУ, уже відкрито низку кримінальних справ за фактами втручання в діяльність суддів, зокрема у діяльність судді Станік. Звинувачення в отриманні нею хабара, оприлюднене Службою безпеки напередодні початку слухань, Генпрокуратура кваліфікувала як тиск на суд.

Тим часом слухання у Конституційному Суді, після бурхливого ранку, продовжились у нормальному режимі. У засіданні взяло участь 16 суддів – двоє були відсутні з поважних причин. Судді завершили слухати сторону позивача – представника Верховної Ради Юрія Мірошниченка і перейшли до заслуховування аргументів відповідача – представника президента Юрія Шаповала.

А між тим суперечка про законність президентського Указу про розпуск парламенту може мати несподіване продовження. Як стало відомо, фракція БЮТ у повному складі склала свої повноваження у Верховній Раді. Заяви про вихід із фракції написали також депутати “Нашої України”. Як твердять юристи, Верховна Рада вважається чинною за умови обрання не менш як двох третин від її складу.