Замовником вбивства Гонгадзе назвуть Пукача?

“Замовником” вбивства Гонгадзе оголосять збіглого генерала Пукача, а безпосередніх виконавців-міліціянтів засудять за “перевищення службових повноважень”. Саме такий сценарій готується зреалізувати Генеральна прокуратура, щоб закрити і назавжди поховати гучну справу. Про це заявили адвокат Лесi Гонгадзе Андрiй Федур та представник інтересів матері журналіста Сергiй Головатий.

Тридцятого вересня вигасає термін ознайомлення потерпілих з матеріалами справи Гонгадзе. Далі справу передають до суду. Як твердить адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур, судовим рішенням Генеральна прокуратура намагається освятити офіційну версію, за якою вбивство Гонгадзе повністю розкрито. Виконавцями хочуть назвати групу міліціянтів, а організатором і замовником – міліцейського генерала Пукача, який знаходиться в бігах. Це сценарій, як назавжди поховати правду, каже Федур:

«Якщо не дай Боже такий процес буде доведений до кінця, зреалізований до кінця, то ми будемо мати притягнутих до кримінальної відповідальності трьох міліціонерів, і на цьому все фактично завершиться. Якщо цю справу так вдасться завершити, назавжди в нас буде знято питання щодо відповідальності і справжніх організаторів, і справжніх замовників цього вбивства, тому що таким на сьогодні оголошений збіглий генерал».

Федур заявляє про неспроможність висновків слідства, яке раз-по-раз суперечило саме собі і міняло версії. Як нагадує адвокат, генпрокурор Піскун зразка 2002 року доводив, що причиною смерті журналіста стало відсічення голови, а його вбивці мертві. Той же Піскун, але в 2005 році каже про живих вбивць, які затримані і дають свідчення, а причиною смерті Гонгадзе називає удушення ременем. Федур наголошує також на тому, що в матеріалах справи немає головної відповіді: з якого дива міліціонери вирішили вбити журналіста:

«Якщо саме ці четверо, і більше ніхто не має до цього ніякого відношення, то які в них були стосунки з Гонгадзе, для чого він їм здався? Чому вони вчинили з ним те, що вчинили? Немає на це відповіді. Жодної відповіді на це немає».

Представник інтересів Лесі Гонгадзе Сергій Головатий обурений висновком справи, за яким судити міліціянтів, що задушили та обезголовили журналіста, збираються за статтею “перевищення влади і службових повноважень”:

«Виходить, що у нас міліціянти всього-на-всього мали право душити ременем, але вони перевищили владу чи повноваження».

За словами Головатого, поспішне закриття справи, в якій залишається ще багато запитань, є “бомбою уповільненої дії”, закладеною під президента Ющенка:

«Він та жертва, проти якої вибухне ця банка. Він заложник ситуації. І його Піскун завів під монастир, як кажуть, ще тоді, коли Ющенко заявив на самому початку в Страсбурзі, що за 2 місяці справа буде в суді. Ющенко, який, ну, недосконало розбирається в юридичних всіх нюансах, і це не справа президента знати ці всі подробиці, але він, певно, повірив Піскуну, який йому сказав: за 2 місяці я закину справу в суд. Можеш звітувати перед світом. Це було перше закладення бомби під Ющенка, далі все слідство, яке було состряпано за цей швидкий час...».

Федур і Головатий вимагають зустрічі з Ющенком, щоб, як вони кажуть, донести до президента інформацію про те, як провів слідство генпрокурор Піскун, та попередити про небезпеку “зачищеної” в такий спосіб резонансної справи.
В сценарій цієї “зачистки”, на думку Головатого, входить також розпуск парламентської комісії з розслідування справи Гонгадзе, який відбувся після звіту її голови Григорія Омельченка. “Звіту не було”, -- заявив Головатий, який входив до слідчої комісії. За його словами, те, що озвучив у парламенті Омельченко, було всього лише його особистою думкою як народного депутата.