Новини Кабiнету Мiнiстрiв

В Україні збудують новий нафтопереробний завод, який працюватиме на каспійській сировині. Таке рішення ухвалив сьогодні уряд Юлiї Тимошенко за результатами присвяченого енергетичній безпеці країни засідання. Кабінет Міністрів також документально підтвердив відсутність будь-яких крадіжок російського газу і каже про повну забезпеченість цим пальним внутрішніх потреб.

Незабаром в Україні збудують ще один нафтопереробний завод. Про це у понеділок оголосила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Державне фінансування до проекту не залучатимуть - український уряд оголошує тендер на його спорудження серед приватних інвесторів. Майбутній завод має виробляти високооктанові бензини, які б відповідали європейським стандартам якості, заявила Тимошенко:

«Ми ставимо в умовах тендеру, щоб цей завод був орієнтований на всі типи нафти. Тобто, щоб він міг залучати не тільки російську нафту».

Орієнтація в першу чергу на каспійську нафту з Азербайджану та Казахстану зумовлює і майбутнє мiсце знаходження заводу. Його збудують в Одеській області неподалік нафтотерміналу Південний. Переможець тендера також отримає декілька сот земельних ділянок під спорудження власної мережі автозаправних станцій.

Урядовці не виключають, що право збудувати завод отримає якась із російських нафтових компаній. Однак їй доведеться довести наявність власної сировини неросійського походження. Таким чином, кажуть експерти, українська влада намагається диверсифікувати джерела постачання нафтопродуктів, які продовжують дорожчати. Для України цей проект буде мати більше політичне значення. Росія, яка майже монополізувала український ринок, має змогу користуватися цим для тиску на українську владу.

Урядовці кажуть, що розв`язано також проблему газопостачання. Паливо буде в необхідній кількості. Закінчилася й ревізія газових сховищ, каже Тимошенко. Весь російський газ, який знаходився в них на зберіганні – на місці. А тому заяви російського президента Путіна про крадіжки не мають пiд собою будь-яких підстав, зазначає вона:

«Настільки детально ведеться облік, настільки коректно Україна поводить себе в цьому напрямку, що ні на які подібні оцінки, які пролунали публічно, ні Україна, ні НАК «Нафтогаз України» не заслуговує. Україна жодної краплі не свого газу не візьме. І я дуже хотіла б, щоб Україну як державу не принижували».

Визначився український уряд і з тим, як реформувати вугільну галузь. Концепцію перетворень вже передали на підпис президенту. Вона передбачає ревізію використання бюджетних грошей та створення вугільного міністерства. Але в першу чергу шахтарям виплатять всі борги із зарплат за минулі роки.