Росія досі не допускає Червоний хрест до Оленівки, де загинули українські полонені

Представники Міжнародного комітету червоного хреста брали участь в евакуації з Маріуполя у травні 2022 р.

Організація Міжнародний комітет Червоного Хреста 3 серпня повідомила, що її представники досі не змогли відвідати контрольоване росіянами місце утримання українських військовополонених в Оленівці в Донецькій області, де згідно з повідомленням Росії загинули понад 50 полонених українців.

Росіяни стверджують, що українські полонені, серед яких були захисники Маріуполя, загинули внаслідок українського ракетного обстрілу.

В нас нема гарантій безпеки для здійснення цього візиту.
Міжнародний червоний хрест

Україна натомість назвала подію спланованим вбивством, а президент Володимир Зеленський сказав про вибух вночі з 28 на 29 липня у приміщенні з українцями, що це «навмисний російський воєнний злочин».

Москва заявила 31 липня, що запросила Червоний хрест та ООН, аби незалежні спостерігачі могли взяти участь в «проведенні об’єктивного розслідування».

Але зі штаб-квартири МКЧХ у Женеві Голосу Америки в середу повідомили, що представники організації не змогли скористатися оголошеним російським запрошенням.

«Поки що нам не надали доступу до військовополонених уражених нападом, і в нас нема гарантій безпеки для здійснення цього візиту», - сказала речниця організації.

Червоний хрест також повідомив, що Росія не відповіла на пропозицію організації передати допомогу для полонених.

До теми: Відповідальність за Оленівку несуть російські війська – американські експерти


Женевські конвенції передбачають, що воюючі сторони відповідальні за життя полонених під час конфліктів і повинні забезпечувати доступ до них представникам Міжнародного комітету червоного хреста.

«Від лютого 2022 року групи МКЧХ мали доступ до деяких полонених, але не до всіх», - офіційно повідомляє організація.

Офіційні представники низки країн, зокрема США, Франції та Німеччини назвали Росію відповідальною за інцидент.

У повідомленні з Парижа сказано, що президент Макрон назвав те, що сталося в Оленівці «новим масовим вбивством скоєним російськими збройними силами».

Your browser doesn’t support HTML5

Вищий суд з воєнних злочинів в Україні – інтерв’ю з доктором юридичних наук, президентом юридичної компанії PILPG Полом Вільямсом. Відео