«В Україні сотні дітей можуть мати поліомієліт», - колишній головний лікар США

Вакцинація від поліомієліту

«З усіх людей, які мають поліо, лише один із двохсот має параліч, решта проявляють незначні симптоми», - розповів Борис Лушняк.

Сотні українских дітей можуть бути заражені поліомієлітом, утім їхні симтоми ще не проявились, вважає Борис Лушняк, колишній головний лікар США, який тепер викладає у Медичній школі імені Ф. Едварда Ебера. Пан Лушняк, який українського походження, серед іншого також розповів «Голосу Америки», що обєднує поліомієліт із грипом.

Борис Лушняк: Щоразу, коли ми чуємо про спалах поліо, це завжди сюрприз. Коли дивишся на цю хворобу і на успіхи із боротьби з поліо, це історія успіху у сфері охорони здоров’я людей.

В давні 1980-ті роки ми мали 350 000 випадків захворювання. Це поліо, яке спричиняє параліч маленьких людей. Змінює їхні життя назавжди. Зараз ми знизили ці цифри до трошки вище сотні випадків у всьому світі. Більшість з них - в Афганістані та Пакистані.

Всесвітня організація охорони здоров’я і багато інших інституцій розробили справжню місію, і ця місія – це забезпечити повне викорінення поліо впродовж наступних кількох років.

То ж коли в Україні з’явилось поліо, це викликало стурбованість. Здебільшого через те, що чимала частина населення (а населення, яке нас найбільше тут хвилює, це діти 10 років і менше) або зовсім не вакциновані, або не отримали достатньо вакцинації, щоб не захворіти на поліо.

Дезінформація, брак вакцини та байдужість до імунізації

Мирослава Гонгадзе: Чому, Ви думаєте, це трапилось в Україні? Україна – розвинена країна. Які причини?

Борис Лушняк: Ключовий момент тут – щоразу, коли є не повністю вакциноване населення, воно опиняється під ризиком. Насправді, чого ми намагаємось досягти, це захисту. Для цього треба, щоб принаймні 95% населення було імунізованим.

Your browser doesn’t support HTML5

Важливість щеплень від поліомієліту пояснив колишній головний лікар США. Відео

В Україні у 2014 році, ми знаємо, що менше половини дітей були вакциновані. Минулого року, у 2015-му, діти віком до року (дуже вразлива категорія населення) лише 14% були імунізовані. Решта не були щеплені. То ж щоразу, коли є така кількість незахищених людей, з’являється потенційний ризик для виникнення спалаху.

Мирослава Гонгадзе: Які причини низької імунізації? Чи це питання національної політики чи страхів у батьків?

Борис Лушняк: Це завжди сукупність різних причин. В першу чергу, якщо ви не бачите цю хворобу щодня (а ми не мали випадків поліо у США від 1979 року) у вас виникає думка, що ця хвороба більше не існує. То ж ви вже не змушені захищати дітей від цього.

Утім лише тому, що ми не маємо цієї проблеми з 79-го року, не означає, що хвороба не повернеться в разі, якщо не прищеплюватимемо наших дітей. Саме тому ми продовжуємо вакцинувати дітей від поліо донині, аж поки ця хвороба не буде викорінена повністю у лиця цієї планети.

Інший аспект. У світі завжди є відчуття, що «це не є проблема для мене, я не повинен робити це для своїх дітей».

І також існують побоювання, що це може мати негативні наслідки: а чи ця вакцина безпечна? Чи не вона не спричинить більше проблем?.

То ж з чим ми боремося навіть тут у США – це дезінформація про вакцину.

Вакцина необхідна. Вона зберегла мільйони життів у 20-му столітті. Вона лишається важливою складовою нашої зброї у боротьбі з хворобами.

У випадку України, я думаю, йдеться також про економічні причини, були проблеми із поставками вакцини.

Вірус поліо мають сотні українців

Мирослава Гонгадзе: Деякі люди в Україні кажуть: це лише два випадки, чому ми повинні турбуватись?

Борис Лушняк: З усіх людей, які мають поліо, лише один із двохсот має параліч. Але є інші 199 дітей, які, за статистикою, мають хворобу, але можуть взагалі не мати симптомів. Можуть бути деякі незначні симптоми. Але параліч від поліомієліту – це рідкість.

Це означає, що навіть якщо ми знаємо про два випадки захворювання, в Україні є сотні інших дітей, які також мають хворобу, утім у них не проявились симптоми.

Крім того, відомо, що Україна має низький рівень вакцинації населення. Зараз ми знаємо, що є сотні, а може й тисячі носіїв хвороби, і вся решта людей – є під ризиком захворіти.

То ж Всесвітня організація охорони здоров’я та інші інституції завжди кажуть, що в у сучасному світі поліомієліт став настільки рідкісною хворобою, що навіть один випадок є причиною для того, щоб ми агресивно відреагували.

Мирослава Гонгадзе: Чи має поліо якесь відношення до грипу, про що люди повинні були б знати? Адже в Україні від грипу вже померло понад сотня людей.

Борис Лушняк: Не існує зв’язку між поліо та грипом. Зараз сезон грипу. Цікаво, що інколи ми маємо дуже низький рівень захворювання на грип у цей сезон, в інший час – захворювання на грип є високим. Грип є проблемою світового рівня, щороку від нього помирають люди. Навіть у нас у США ми щороку маємо кілька смертей від грипу, здебільшого це літні люди.

То ж, зв’язок між цими хворобами є той, що ми не хочемо, аби люди надто багато переживали за грип, і щоб не переживали через поліо. Але вони не є пов’язані.

Дивіться також: Причини спалаху смертельного грипу в Україні назвав заступник міністра

Your browser doesn’t support HTML5

Причини спалаху смертельного грипу в Україні назвав заступник міністра. Відео