МЗС України спить. Іноземні літаки і кораблі безкарно заходять у Крим

Російський бензин завозять до Криму під українським прапором, Керченський порт, Крим, 30 квітня 2014 року

Київ – Морські судна з Туреччини, Румунії, Греції та інших країн продовжують заходити в порти анексованого Криму, незважаючи на те, що це заборонено нормами міжнародного права. Крім того, починаючи з липня з сімферопольського аеропорту відправляються рейси в Стамбул і Єреван, що також є порушенням законодавства. На думку експертів, іноземні транспортні кампанії порушують режим транспортної блокади Криму через недостатньо жорстку позицію української влади, яка не приділяє цьому питанню належної уваги.

З того моменту, як Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про невизнання анексії Криму Росією, жодна транспортна компанія світу не має права направляти літаки і кораблі на територію анексованого півострова. Згідно з міжнародним і українським законодавством, порушення цієї норми тягне за собою суворі санкції, аж до арешту транспортного засобу та заборони на міжнародні рейси.

Однак експерти благодійного фонду «Майдан закордонних справ» стверджують, що літаки і судна багатьох іноземних транспортних компаній проникають на територію анексованого півострова, порушуючи встановлений порядок.

Дві тисячі літаків-порушників

«З моменту початку окупації Криму більше двох тисяч літаків прилетіли на територію Криму. Всі вони здійснювали посадку на території єдиного аеропорту Криму в Сімферополі. Він здатний прийняти пасажиропотік до одного мільйона пасажирів на рік. На цей момент він набагато вищий, зважаючи на рейси, які були здійснені», – повідомила експерт «Майдану закордонних справ» Ольга Корбут.

Основними порушниками порядку в'їзду на півострів є авіакомпанії з Росії. За словами Корбут, частіше за інших нормами міжнародного права нехтують «Аерофлот» і «Уральські авіалінії». Вона стверджує, що російські компанії також залучають для здійснення рейсів до Криму своїх партнерів з Камбоджі та В'єтнаму.

Експерт підкреслила, що ці перевізники забезпечують транспортне сполучення Криму не тільки з Росією, але також з Туреччиною та Вірменією.

«Починаючи з 19 липня 2014 року, з Сімферополя до Стамбула здійснені 17 міжнародних рейсів з технічною посадкою в Анапі. Тобто вони не прямі, але це також порушення міжнародного законодавства. До Єревана здійснені два рейси», – повідомила Корбут.

Київські аеропорти продовжують приймати рейси «Аерофлоту» та інших російських компаній, які, порушуючи Кримінальний кодекс України, направляють рейси в анексований Крим

Ольга Корбут

На думку експерта, ця ситуація є неприпустимою, оскільки Вірменія й Туреччина, приймаючи літаки з Криму, фактично визнають анексію півострова. Корбут вважає, що така позиція цих країн має отримати реакцію з боку як України, так і міжнародного співтовариства. Однак, замість цього, за словами експерта, київські аеропорти продовжують приймати рейси «Аерофлоту» та інших російських компаній, які, порушуючи Кримінальний кодекс України, направляють рейси в анексований Крим.

Єдиною компанією, яка поки що потрапила під санкції Євросоюзу, виявилася «дочка» «Аерофлоту» – «Доброльот». З 4 серпня вона не може здійснювати міжнародні перевезення пасажирів.

Морська блокада – ключ до повернення Криму

Режим морської транспортної блокади півострова порушують не лише російські перевізники, а й іноземні судновласники. Про це розповів експерт «Майдану закордонних справ» Андрій Клименко.

«За час нашого моніторингу в кримські порти зайшли більше 150 іноземних суден. Приблизно 30 з них – турецькі, 30 – грецькі, приблизно 60 – російські. Близько 10 суден належать румунським власникам. Таким чином, наша дружня країна Туреччина і член Європейського союзу Румунія є найбільшими порушниками режиму блокади», – повідомив він.

Наша дружня країна Туреччина і член Європейського союзу Румунія є найбільшими порушниками режиму блокади

Андрій Клименко

При цьому Клименко додав, що 150 суден – це невелика цифра, яка свідчить про те, що більшість країн світу все ж прислухалися до ООН, яка закликала не визнавати анексію Криму. Однак, за словами Клименка, порушення з боку Туреччини та Румунії є значними і суттєво б'ють по інтересах України.

«На керченській переправі – тому найвужчому місці, на якому в російських окупантів не вистачає власних плавзасобів, працює два турецьких пороми. Вони перейменовані і фіктивно перепродані під інші прапори. Вони ходять між півостровом Тамань і Керчю або Новоросійськом та Феодосією», – сказав експерт.

На думку завідувача кафедри адміністративного та кримінального права Одеської національної морської академії Бориса Бабіна, іноземні судна безкарно заходять в порти Криму, оскільки Україна залишає без належної уваги ці порушення. При цьому, за словами експерта, забезпечення режиму транспортної блокади Криму є одним з найважливіших інструментів повернення півострова Україні.

«Російська Федерація не має власного тоннажу і не може забезпечити окуповані території господарськими та військовими поставками. Тому Росія фрахтує іноземні судна. Щоб цього не відбувалося, нам треба розробити механізм покарання, якого зараз не існує», – сказав Бабін.

Євросоюз ввів санкції щодо двох портів із семи

За словами експерта, іноземні судна, які заходять в кримські порти, порушують кримінальне законодавство, але Україна не застосовує до їхніх власників санкцій.

«У Кримінальному кодексі є стаття про порушення режиму доступу на окуповану територію. Вона передбачає конфіскацію транспортного засобу, яка може спричинити за собою величезні витрати для судновласника», – зазначив Бабін.

З моменту анексії Криму в Україні було відкрито лише одне кримінальне провадження у зв'язку з нелегальним заходом плавзасобу в порт півострова

Борис Бабін

При цьому, за його словами, з моменту анексії Криму в Україні було відкрито лише одне кримінальне провадження у зв'язку з нелегальним заходом плавзасобу в порт півострова. Причому відповідна заява в правоохоронні органи була подана профспілкою, тобто недержавною організацією. А державні відомства, за словами Бабіна, просто передають один одному інформацію про судна-порушники, при цьому не вводячи будь-яких санкцій.

«У нас досі немає певного органу, який цим займатиметься. Фактично всі відомості про стан справ збираються державним підприємством «Укргідрографіка». Воно має пересилати ці відомості Укрморрічінспекції. Це відомство, у свою чергу, передає їх МЗС, який оприлюднює або не оприлюднює чергову ноту, і на цьому все закінчується. Ніхто не подає заяв до СБУ, ніхто не скаржиться», – сказав експерт.

За його словами, загалом на території анексованого Криму залишилися два рибних порти, 5 торгових і Керченська переправа. Причому, якщо Україна офіційно оголосила про закриття портів, то переправа формально досі не закрита.

При цьому Європейський союз забороняє своїм судновласникам заходити тільки в два порти з семи, розташованих у Криму.

«Санкції Євросоюзу з 25 липня 2014 року поширюються тільки на Севастопольський морський торговельний порт, Керченський морський торговельний порт і Керченську поромну переправу. Це означає, що з цього дня фізичним та юридичним особам Євросоюзу заборонена оплата портових зборів цим господарюючим суб'єктам. На інші портові інстанції в Криму не поширюються цільові обмежувальні заходи Євросоюзу», – повідомив у коментарі для «Крим.Реалії» керівник відділу преси та інформації Представництва Євросоюзу в Україні Юргіс Вілчінскас.

Він також уточнив, що Євросоюз не контролює дотримання режиму транспортної блокади Криму, і всі заходи відносно транспортних компаній-порушників ухвалюються на рівні держав-членів Євросоюзу.

Яку позицію з приводу порушення порядку в'їзду в Крим займає Міністерство закордонних справ України, з'ясувати не вдалося. Кореспондент «Крим. Реалії» звернувся до МЗС з проханням прокоментувати цю тему ще 4 грудня, однак у відомстві досі не дали відповіді.

Оригінал матеріалу на сайті «Крим.Реалії»

Передрук з "Радіо Свобода"