У Радбезі ООН сварили Росію за зброю, "вибори" та висловили занепокоєння

Засідання Ради Безпеки ООН щодо України

У ході екстреного засідання Ради Безпеки ООН з приводу кризи в Україні пролунали численні критичні заяви з приводу ролі Росії в ескалації конфлікту на сході України.

Так, представник Великої Британії заявив, що Росія "продовжує направляти військових в Україну і надавати сепаратистам важке озброєння - що є порушенням мінських домовленостей".

Він також відзначив, що Росія блокує моніторинг кордону між Україною та Росією та звернув увагу на погіршення ситуації із правами людини у Криму.

"Росія цинічно і селективно підходить до мінських угод і продовжує дестабілізацію в Україні", - відзначив представник Британії Лаял Ґрант.

"Закликаємо Росію вивести зброю та військових з України і використати свій вплив для припинення вогню", - заявив дипломат.

Представник Китаю висловив сподівання на "можливість політичного врегулювання конфлікту на сході України" та заявив, що у Пекіні розраховують, що "всі сторони вестимуть конструктивний діалог".

Рішуче засудила втручання у внутрішні справи України Франція.

Постпред Франції також заявив, що "дані місії ОБСЄ про перекидання бронетехніки викликають глибоке занепокоєння".

Помстою з боку Росії назвав конфлікт в Україні представник Литви.

"Україна робить все від себе залежне, щоб врегулювати ситуацію. РФ має припинити погрожувати сусідам і дозволити моніторинг ситуації", - цитує представника Литви МЗС України у Twitter.

"Намагання Росіі перекреслити 25 років після падіння Берлінської стіни - це злочин", - відзначив представник Литви в Радбезі ООН.

Литва також закликала Росію "відмовитись від підтримки сепаратистів та засудити усі спроби самопроголошених лідерів створити паралельні владні структури на сході України".

Your browser doesn’t support HTML5

"Раша Тудей" покарають за маніпуляції?

Між тим представник Чилі закликав "усі сторони до мирного вирішення кризи та утримання від застосування односторонніх заходів", а представник Люксембургу назвав організовані сепаратистами на сході України "вибори" "фарсом", засудив їх підтримку з боку Росії та закликав Росію "припинити розкручення спіралі конфлікту в Україні".

"Вибори" було засуджено також представником Південної Кореї.

Нарешті постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв закликав Росію "дати можливість спеціалістам ОБСЄ моніторити весь кордон і виконувати домовленості, досягнуті у Мінську".

"Відкритої війни на Донбасі нема тому, що Україна веде стриману політику, дотримуючись мінських домовленостей. Закликаємо РФ до того ж", - заявив Сергеєв.

Дивіться також : Головний лікар США розповів про українське коріння, порадив не курити

Your browser doesn’t support HTML5

Головний лікар США розповів про українське коріння, порадив не курити