У неділю німці переоберуть Меркель - експерти

Your browser doesn’t support HTML5

У неділю німці переоберуть Меркель - експерти

У неділю у Німеччині пройдуть вибори до Бундестагу. На фоні економічної кризи у багатьох країнах ЄС Німеччина тримається дуже бадьоро, а роботу свого канцлера Анґели Меркель німці –оцінюють на відмінно. Принаймні на це вказують результати громадської думки. Тим не менше, Християнським демократам та самій Меркель є через що переживати – німці люблять Ангелу не настільки, щоб подарувати їй абсолютну більшість у Бундестазі, а значить Християнським демократам доведеться шукати коаліції, за певних умов, навіть перемога на виборах може призвести до відставки Меркель.
Напередодні виборів у неділю, партія Анґели Меркель лідирує в опитуваннях громадської думки.

Чимало аналітиків переконані, що збереження в Німеччині статусу кво піде країні лише на користь
Економічні досягнення Меркель забезпечать її партії перемогу, а їй самій – ще один термін на чолі уряду. У цьому переконаний Саймон Тілфорд з Центру європейський реформ у Лондоні.

"Чимало німців скептично ставляться до того, як у ЄС боролись із кризою. При цьому вони вдячні Меркель, яка обмежила негативний вплив кризи на Німеччину", - говорить Тілфорд.

Опитування громадської думки свідчать, що партія Християнських демократів не набере абсолютну більшість на виборах. Нинішні партнери Меркель по урядовії коаліції, Вільні демократи, ймовірно втратять кілька місць у парлменті.

Your browser doesn’t support HTML5

Німецькі настанови не допомагають Греції

Тож партії Меркель можливо доведеться формувати коаліцію із Соціальними демократами. Якщо ж останні отримають солідну підтримку німців на виборах, вони можуть сформувати коаліцію із партією Зелених – і позбавити Меркель посади.

Втім, хто б не прийшов до влади, політика Німеччини щодо кризи у Європі – не зміниться.

"Жодна партія у Німеччині не виступає за варіанти подолання кризи, які б сподобались країнам південної Європи, США або Лондона. Наприклад, жодна німецька партія не виступає за створення фіскального союзу", - каже Саймон Тілфорд.
Німецька промисловість зараз на піку

У Південній Європі – надто у Греції – Німеччину бачать таким собі лиходієм, який нав’язав ЄС політику жорсткої економії. Анґела Меркель не в фаворі у греків.

ЄС відклав ряд важливих економічних рішень на час після виборів у Німеччині – каже професор Майкл Вольгемут з аналітичного центру «Відкрита Європа» у Берліні.

"Йдеться не лише про Грецію. Ще є питання банківського союзу по якому вже треба приймати рішення. Йдеться про створення єдиного наглядового механізму, та реструктуризацію напівживих банків, яких ще вистачає і на периферії Європи, і у Німеччині з Францією", - пояснює Вольгемут.

Your browser doesn’t support HTML5

Берлін заповнює "Іммігрантські" робочі квоти

Досі Німеччина трималась осторонь сирійського питання, яке останнім часом займало увагу Британії та Франції. Країна свідомо обирає перейматися внутрішніми питаннями, кажуть експерти.

"Німецький пацифізм, небажання виходи на перші ролі у світовій політиці, та ставити перед собою стратегічні цілі на міжнародній арені – лише посилюються", - додає Вольгемут.

Німецька промисловість зараз на піку. Чимало аналітиків переконані, що збереження в Німеччині статусу кво піде країні лише на користь.