Три роки з Януковичем: На чолі України постала “Сім’я”

Your browser doesn’t support HTML5

На чолі України постала “Сім’я”

Минулого тижня Україна відзначила третю річницю президентства Віктора Януковича. Підбиваючи підсумки трьох років його правління, прихильники кажуть про стабільний розвиток і модернізацію країни. Критики, натомість, наголошують на провалі обіцяних реформ, вибірковому правосудді, концентрації влади в руках «Сім'ї».
До третьої річниці правління Віктор Янукович прийшов із народною підтримкою у 12%

«Чого він держить оту Юлю задарма?! Або Луценка, за що він держить того Луценка, нема за що держать!», - вголос питає пані Віра, яка торгує у переході консервацією з власного городу, ображається на президента навіть не через маленьку пенсію, а тому, що в країні нема справедливості.

«Мене справедливість більше цікавить. Якби була справедливість, то й пенсія була б!», - резюмує жінка.

До третьої річниці правління Віктор Янукович прийшов із народною підтримкою у 12%. У тому, що його політичних конкурентів тримають по тюрмах саме за його наказом, впевнені прості українці та експерти-правозахисники

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки каже, що існування в Україні політичних в‘язнів є очевидним.
Президент не може похвалитись ні реформами в економіці, ні чесними виборами, ні успіхом на міжнародній арені. За три роки йому, однак, вдалося збудувати в Україні авторитаризм

«Політичні в'язні є, це очевидно для всіх незалежних спостерігачів, що це є саме політичні в'язні, і поки вони будуть сидіти у в'язницях, то перспективи України входити до більш-менш цивілізованої спільноти дуже сумнівні».
Лідери опозиції за ґратами – ось він, видимий результат трирічного правління. Натомість обіцяного «покращення» від Януковича, який ішов до влади як «міцний господарник, здатний навести порядок в економіці», – країна поки що не дочекалася.

Про це каже Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії:
«Основні обіцянки залишилися не виконаними. Сподівання аналітиків на те, що президент і уряд будуть проводити реформи, не виправдалися. Тобто реформ фактично немає».

Корупцію не подолано також. Експерти з міжнародної антикорупційної організації кажуть, що в роки правління Януковича до звичної побутової та адміністративної корупції додалася велика політична. Яку уособлює сам президент.

«Віктор Федорович обіцяв багато, коли прийшов на посаду. Він себе уособлював як головний борець з корупцією в Україні. Почав хвацько три роки тому. На сьогодні все це перетворилося на іменне уособлення прізвища президента України як головного фігуранта великої політичної корупції в Україні. Якщо раніше корупційних потічків було багато і вони собі текли у море корупції, то сьогодні прийшла нова команда влади, вона відразу збудувала річища, або русла, і тепер великі корупційні потоки течуть централізовано в ту саму річку, і вони сидять там і ловлять велику рибу в мутній водіі», - каже Олексій Хмара, президент Transparency International Україна:

Навіть якщо й приймають якісь закони проти корупції, то їх перекреслює практика. Громадські активісти кажуть: розрекламований владою закон про доступ до інформації, як і правосуддя, працює вибірково.

«В Україні існують так звані табуйовані теми. Що б ти не робив, ти про них інформацію не отримаєш ні в якому разі. Зокрема, це Межигір'я. Об'єкт номер один. Який демонструє, що існує вибіркове виконання закону», - говорить Віктор Таран, директор Центру політичних студій та аналітики:

Сумні настрої і у гуманітарній сфері. Науковці скаржаться – знов почався масовий відплив мізків за кордон.

«Ці три роки – це втрата українських перспектив практично скрізь. Це руйнація освіти, причому пов'язана не лишень з мовою, а пов'язана з непродуманими шкільними реформами і позбавленням автономії університетів. Це колосальна неувага до науки, наслідком чого став сплеск наукової еміграції; зараз загальні настрої в науковому середовищі я можу назвати просто зневірою і відчаєм», - каже Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, перекладач, письменник.
Навіть якщо й приймають якісь закони проти корупції, то їх перекреслює практика. Громадські активісти кажуть: розрекламований владою закон про доступ до інформації, як і правосуддя, працює вибірково

Президент не може похвалитись ні реформами в економіці, ні чесними виборами, ні успіхом на міжнародній арені. За три роки йому, однак, вдалося збудувати в Україні авторитаризм.

«Те, що ми побачили за три роки – це спроба вибудувати в Україні режим особистої влади. Власне, це спроба побудувати авторитарну модель, причому з опорою на так звану «Сім’ю», «Сім’ю» з великої літери. Якщо Кучма балансував над кількома групами олігархів, то тут ми бачимо, що утворена фактично ключова, домінуюча група, якою і стала «Сім’я». Тобто успішність полягала в концентрації цієї влади. Але питання – для чого ця концентрація влади? Тільки для того, щоб збільшити статки «Сім’ї», чи для країни? Я думаю, що відповідь на це, власне, і говорить про те, наскільки успішними для країни були ці три роки перебування Януковича на посаді президента», - підсумовує Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської Академії.