Спеціальні потреби

"Поки Росія завдає ударів по мирних українцях, Угорщина благає про ділові угоди". США та союзники реагують на зустріч Орбана з Путіним - ЗМІ


На фотографії, поширеній російським державним агентством "Спутник", зображено зустріч президента Росії Володимира Путіна з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном на полях Третього форуму "Один пояс, один шлях" у Пекіні 17 жовтня 2023 року. (Фото Григорія СИСОЄВА / AFP)
На фотографії, поширеній російським державним агентством "Спутник", зображено зустріч президента Росії Володимира Путіна з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном на полях Третього форуму "Один пояс, один шлях" у Пекіні 17 жовтня 2023 року. (Фото Григорія СИСОЄВА / AFP)
Українська кров на його руках, знищення Європи в голові… звичайно, Путін – найкращий друг Орбана
Гай Ферхофштадт

Європейські та світові політики та посадовці жорстко розкритикували президента Угорщини Віктора Орбана після його зустрічі та рукостискання з президентом Росії Путіним у Пекіні 17 жовтня.

На думку президента Чехії Петра Павела, метою такої зустрічі для Путіна стало розірвати єдність Європи. “Як неодноразово було показано, Путін не зустрічається з європейськими лідерами з метою досягнення миру в Україні. Миру можна досягти без жодних переговорів з його боку, просто припинивши напади та вивівши свої війська з території України. Він проводить ці зустрічі лише з метою розірвати єдність європейських країн і всього демократичного світу. Ми не повинні піддаватися його тактиці”, - наводить слова Павела видання Guardian.

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила агентству Reuters, що фотографії рукостискання Орбана з Путіним є “дуже, дуже неприємні” та суперечать логіці.

Гай Ферхофштадт, колишній прем’єр-міністр Бельгії та депутат Європарламенту, прокоментував на своїй сторінці в мережі Х: “Українська кров на його руках, знищення Європи в голові… звичайно, Путін – найкращий друг Орбана”.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю французькому телеканалу France 24 зазначив, що він сподівається, що Орбан “принаймні вимив руки” після рукостискання з Путіним.

Зустріч Орбана з Путіним є першою зустріччю російського президента з лідером держави Європейського Союзу з того часу, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна у березні 2023 року, зауважує американське видання The Washington Post. Також Угорщина є країною-членом Міжнародного кримінального суду, однак, угорські посадовці зазначали раніше, що країна не заарештує Путіна за ордером суду, якщо він приїде до Угорщини, як повідомляло агентство Reuters.

Зустріч з Путіним також викликала занепокоєння серед союзників Угорщини по НАТО. Як повідомляє американська мережа Bloomberg, посли країн-членів НАТО у Будапешті, разом зі Швецією, скликали термінову нараду 19 жовтня для обговорення ситуації.

Посол США в Угорщині Девід Прессман розкритикував зустріч Орбана з Путіним, написавши на своїй сторінці у мережі Х: “Лідер Угорщини вирішив стояти разом з людиною, чиї [військові] сили відповідальні за злочини проти людяності в Україні, і він є один такий серед наших союзників. Поки Росія завдає ударів по мирних українцях, Угорщина благає про ділові угоди”.

Посолка Німеччини в Угорщині Юлія Гросс погодилася з ним. “Отже, Путін повинен припинити свою загарбницьку війну проти України, припинити бомбардування мирних жителів, обстріли шкіл і лікарень, викрадення дітей? Це малося на увазі й обговорювалося, напевно?” – цитує посолку The Guardian.

Американське видання The Washington Post схарактеризувало зустріч як “поштовх підтримки” для Кремля. Водночас представники уряду Орбана відкинули усі звинувачення на адресу угорського прем’єр-міністра.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG