Спеціальні потреби

Це все я! - екс-посол США зіронізував на закиди, що це він "розгнівив Путіна"


Майкл Макфол
Майкл Макфол

"Високопосадовці американської розвідки та іноземні дипломати в численних інтерв’ю про спіралеподібне погіршення американсько-російських відносин часто пригадують січень 2012", коли президент Обама призначив Майкла Макфола послом до Росії, - пише видання The Washington Times в публікації "Дії Обами розгнівили Путіна". Боючись втручання США, Москва вдається до "гібридної війни", йдеться в публікації.

Видання називає «провокативними» зустрічі Макфола з лідерами російської опозиції відразу після його призначення на посаду.

"На той час, Путін вже непокоївся через масові протести, які, на його думку, підтримувала Америка і які мали на меті його усунення. Російська економіка переживала складні часи через зниження нафтових цін і намагання Росії посилити свій вплив на світовій арені", - зазначає видання.

Посилаючись на думку колишніх дипломатів та високопосадовців розвідки, видання називає приїзд Макфола "укусом бджоли, що розлютив російського ведмедя".

Все це розпочали "Обама та Гілларі, а не Путін. Вони надіслали Макфола до Росії, щоб спробувати скинути Путіна і він "посинів" через це", - сказав неназваний іноземний дипломат виданню.

Згодом, негативне сприйняття Америки в Росії призвело до гібридної війни і операцій з втручання до виборів в США. Колишній посадовець ЦРУ та Національного агентства безпеки Майкл Гайден сказав виданню, що російська кампанія з впливу на президентські вибори в США була "найбільш успішною кампанією прихованого впливу з усіх кампаній прихованого впливу". "Росіяни хотіли покарати Гілларі і розмити довіру до виборчого прогресу в США", - зазначив посадовець.

Відповідаючи на запитання видання, Макфол відзначив, що метою президента Обами жодним чином не було скинути Путіна, однак він визнав, що Путін "вважав, звичайно, сприймав, неправильно, на мою думку – що ми хочемо зруйнувати його легітимність".

"Кремлю потрібно було дискредитувати опозицію, тому вони звинуватили їх в тому, що вони - маріонетки Заходу, Обами та мене. Вважаю, їх пропагандистські зусилля досягли успіху", - цитує видання відповідь Макфола.

Після виходу публікації, Макфол був здивований тим наскільки вагому роль відвело видання йому в погіршенні американсько-російських відносин. Він іронічно зазначив у Twitter: "вторгнення Путіна до України, бомбування Сирії, хакерський напад на вибори в США не призвели до напруги між США та Росією. Це все я!".

Макфола також здивував час публікації: "Чому зараз? 5 років після дій в Росії, які мені закидають і два роки через напад Росії на нас?"

Дивіться також: Агро-кредитування: Історія успіху кредитних спілок на Львівщині

Агро-кредитування: Історія успіху кредитних спілок на Львівщині. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG