Спеціальні потреби

Візит Зеленського до США "суттєво відрізняється" від його попереднього візиту, настрої зовсім інші - оглядачі. Оновлено


Президент України Володимир Зеленський під час інтерв'ю виданню Associated Press 30 листопада 2023 року. Фото: AP/Efrem Lukatsky
Президент України Володимир Зеленський під час інтерв'ю виданню Associated Press 30 листопада 2023 року. Фото: AP/Efrem Lukatsky

Візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтона відбувається на тлі активних дискусій в Конгресі США щодо допомоги Україні.

Візит Зеленського стане найкращим днем, для України, або може обернутись катастрофою, вважає британський оглядач військовий експерт Філіпс О’Браян.

“Очікується, що це будуть найкращі дні для України за певний час (або катастрофічні. Хоча найкращі — більш ймовірно). Є ознаки того, що угода щодо допомоги Україні у США близька до завершення. Зеленський і Макрон обговорили надання Україні нових передових вогневих потужностей. А норвежці та Велика Британія пообіцяли більше допомоги”, - пише у мережі Х (раніше Twitter) британський експерт.

Колишній високопосадовець США, який працював в Адміністрації президента Трампа, сказав Голосу Америки, що візит Зеленського та інших українських високопосадовців "більше затягує Україну до внутрішньої політики" США. За його словами, республіканці мають голоси для того, щоб схвалити допомогу, але Байден має піти на компроміс щодо питання безпеки кордонів. При цьому, експосадовець висловив переконання, що допомогу Україні буде схвалено до Різдва.

Професор Стенфордського університету Майкл Макфол заявив, що брак допомоги Україні є слабкістю: "Байден і Конгрес США повинні продемонструвати нашим ворогам, що ми все ще здатні діяти разом, щоб захистити наші національні інтереси". В низці дописів в соцмережі Х Макфол наголосив: якщо США не затвердять нову допомогу Україні "ми будемо виглядати слабкими. Виглядати слабким ніколи не було добре для американської національної безпеки".

Зеленського у Вашингтоні цими днями прийматимуть значно холодніше, ніж під час попередніх візитів. Про це в інтерв’ю індійському каналу WION сказав професор Південно-східного Університету Норвегії Ґленн Дісен, відомий своїми проросійськими поглядами.

“Коли потрібні гроші, Зеленський зазвичай їде на Захід, це спроба згуртувати підтримку, особливо у вигляді грошей чи зброї. Виглядає, ще цей візит суттєво відрізнятиметься від його попереднього візиту. Першого разу, коли він прибув [до США], його сприйняли як рок-зірку, як нового Черчілля, йому усі аплодували стоячи. Зараз у Сполучених Штатах настрої зовсім інші. Я думаю, що він зіштовхнеться з більшою опозицією, тому що у США існує багато розбіжностей щодо того, як довго цю війну варто продовжувати. Крім того, враження від України також дуже змінюється”, - сказав Діссен.

“На цей час головна риторика, яка, як мені здається, зараз переважає, полягає в тому, чому США мають дивитись на власні кордони замість українських кордонів. У нас не було такої риторики, коли він [Зеленський] прибув до США вперше [після вторгнення]”, - продовжує він.

Як повідомляв Голос Америки, напередодні візиту президента Зеленського до Вашингтона сенатор-республіканець Джей Ді Венс заявив, що Україні, можливо, доведеться поступитися деякими територіями Росії, щоб покласти край війні.

"Що в найкращих інтересах Америки, так це прийняти те, що Україні доведеться поступитися росіянам деякими територіями, і ми повинні завершити цю війну", - сказав Венс зі штату Огайо в ефірі телеканалу CNN. Він також додав, що нібито "Україна функціонально знищена як держава".

Нещодавнє опитування Financial Times свідчить, що 48% американських виборців вважають, що США витрачають занадто багато на допомогу Україні, й найбільше проти подальшої підтримки висловлюються республіканці.

До роботи над статтею долучилась Тетяна Ворожко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG