Спеціальні потреби

Міжнародні експерти закликають Захід запровадити санкції щодо Ірану та надати Україні ракети ATACMS 


На місці російського удару в Харкові - залишки безпілотника, який українська влада вважає дроном-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. (Фото Reuters) 
На місці російського удару в Харкові - залишки безпілотника, який українська влада вважає дроном-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. (Фото Reuters) 

Міжнародні експерти закликають країни Заходу запровадити санкції щодо Ірану та надати Україні ракети дальнього радіусу дії. Так вони реагують на обстріли іранськими дронами українських міст та новини щодо можливого постачання Іраном ракет для Росії.

Напередодні американське видання The Washington Post із посиланням на власні джерела в безпекових відомствах США і західних країн написало, що Іран погодився постачати Росії крім безпілотників ще й ракети класу "земля-земля" для війни в Україні.

Як написало видання, це б допомогло компенсувати "величезні, за словами представників адміністрації Байдена" втрати російської військової техніки.

Колишній посол США в Росії, а нині - професор Стенфордського університету Майкл Макфол у Твітері задається питанням, чому, попри іранську військову допомогу росіянам, країни Заходу досі не надають Україні ракети дальнього радіусу дії.

“Що ж, це нормально для Ірану надавати Росії зброю великої дальності, але не можна, щоб НАТО надало Україні зброю схожої дальності?” - пише Майкл Макфол.

Аналітик Оксфордського університету Семуель Рамані вважає, що прийшов час надати Україні американські балістичні ракети класу “земля-земля” ATACMS.

“Іран дає Росії ракети дальшого радіусу дії, ніж США надають Україні. Вирішення - ракети ATACMS”, - твітує аналітик з Оксфорду.

Андерс Аслунд із аналітичного центру “Атлантична Рада” у Вашингтоні вважає, що країни Заходу мають запровадити санкції щодо Ірану через постачання Тегераном озброєння, яке використовується проти України.

“Після того, як Іран надіслав смертоносні дрони в Росію, США, Канада та ЄС мають надіслати усе озброєння, яке вони можуть, якомога швидше Україні: літаки-винищувачі та бойові танки. Захід має запровадити максимальні санкції і на Іран, і на Росію”, - пише аналітик Андерс Аслунд.

Робін Діксон, керівниця московського бюро газети The Washinton Post, називає Іран важливою складовою російських військових зусиль в Україні.

“Іран стає ключовою ланкою у військових зусиллях Росії, маючи плани відправити не лише безпілотники, а й ракети, для війни в Україні. Сьогодні вранці Київ зіткнувся з обстрілом безпілотників. Іран досі заперечує надання зброї Росії”, - твітує американська журналістка Робін Діксон.

Про необхідність запровадити санкції щодо Ірану пише у Твітері головний кореспондент The Wall Street Journal із закордонних справ Ярослав Трофімов.

“США не надають Україні ракети ATACMS (дальність 300 км), тому що це призвело б до ескалації і перетнуло б червоні лінії Росії. Але те, що Іран постачає Росії ракети дальністю від 300 до 700км, це просто нормальний бізнес?”, - питає Трофімов.

“Іран зі своїми безпілотниками та ракетами стає співучасником війни в Україні, подібно до Білорусі. Всередині ЄС зростає тиск щодо запровадження нових санкцій проти Ірану, особливо після сьогоднішньої атаки безпілотників Shahed на Київ”, - написав кореспондент The Wall Street Journal у понеділок, 17 жовтня.

У понеділок 17 жовтня російські війська вдарили по Києву іранськими "дронами-камікадзе" Shahed-136 (російська назва Герань-2). За попередніми даними, внаслідок обстрілів загинуло принаймні четверо мирних мешканців.

Влада Ірану запевняє, що не надсилає дронів у Росію.

На початку жовтня американське видання CNN із посиланням на власні джерела, повідомило, що український уряд запропонував адміністрації Байдена надавати Вашингтону повні дані щодо своїх цілей по російських позиціях, якщо США нададуть Україні потужніші ракети далекого радіусу дії.

На прохання журналістів прокоментувати ці дані, координатор зі стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки у Білому домі Джон Кірбі сказав, що США та Україна введуть "постійну комунікацію".

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG