Спеціальні потреби

"Нестабільна ядерна безпека". МАГАТЕ про відключення на Запорізькій АЕС


Вид на Запорізьку атомну електростанцію, 15 червня 2023 р. Фото REUTERS
Вид на Запорізьку атомну електростанцію, 15 червня 2023 р. Фото REUTERS

Окупована росіянами Запорізька атомна електростанція втратила підключення до єдиної лінії електропередач напругою 750 кВ. через повідомлення про коротке замикання, що залишило її залежною від однієї резервної лінії. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, йдеться в повідомленні міжнародної організації в соцмережах.

"Відключення електроенергії знову підкреслює вкрай нестабільну ядерну безпеку та захист на ЗАЕС під час конфлікту", - зазначається у повідомленні.

Цю інформацію підтвердили і в державному підприємстві "Енергоатом", уточнивши, що наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише "лінією електропередачі ПЛ-330 кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна"

У разі відмови цієї лінії на ЗАЕС станеться черговий повний блекаут, що є важким порушенням умов нормальної експлуатації станції й загрожує розвитком аварії, попереджають в "Енергоатомі".

"Російські окупанти продовжують створювати надзвичайно небезпечну ситуацію на Запорізькій АЕС. Аби не допустити розвитку найгірших сценаріїв, станція має якнайшвидше повернутися під контроль легітимного оператора – Енергоатому", – наголошує очільник підприємства Петро Котін.

Щоправда, через кілька годин українські енергетики таки відновили лінію живлення.

"23 травня 2024 року о 16:50 год. вітчизняні енергетики змогли відновити роботу пошкодженої зовнішньої повітряної лінії ПЛ-750кВ Дніпровська", - йдеться в повідомленні "Енергоатому".

Від початку російської окупації з 4 березня 2022 року Запорізька АЕС уже пережила вісім повних блекаутів і один частковий - із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

Напередодні, Міністерство енергетики України повідомило, що під час конференції МАГАТЕ у Відні 54 делегації закликали притягнути Росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці.

Водночас, в доповіді американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що росіяни неодноразово поширювали інформацію про те, що українські війська б'ють по території ЗАЕС.

"Росія регулярно підносить питання радіаційної загрози на ЗАЕС, щоб спровокувати переговори з міжнародними організаціями, включаючи Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), які мають на меті змусити ці організації зустрітися з російськими окупаційними чиновниками та узаконити окупацію Росією ЗАЕС", - йдеться в доповіді ISW.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG