Спеціальні потреби

У боротьбі з поліомієлітом у світі залишилось ще чимало праці


Імунізація дитини в афганській провінція Пактіка
Імунізація дитини в афганській провінція Пактіка

У всьому світі є лише дві країни, де діти можуть захворіти на поліомієліт. Це Афганістан і Пакистан. У цих країнах вірус цієї недуги не поширений усюди, він обмежується лише до невеликих віддалених районів.

Приблизно 30 років тому вірус поліомієліту (або поліо) паралізував щодня тисячу дітей у 125 країнах світу. Ця кількість різко зменшилася завдяки глобальним зусиллям боротьби з недугою.

Керол Пандак з організації Rotary International каже, що це були величезні зусилля. «Сотні тисяч медичних працівників щодня імунізують дітей у міських районах, у віддалених місцевостях, у різних місцях», каже Пандак.

Першою організацією, яка сприяла глобальним зусиллям покласти край поліо, була Rotary International. З того часу вона стала партнером організації Глобальна ініціатива з уснення поліо (Global Polio Eradication Іnitiative), ЮНІСЕФ і Фундації Білла і Мелінди Ґейтс.

Колись медичні працівники в деяких країнах ризикували своїм життям, щоб вакцинувати дітей. Пандак каже, що працівники, які вакцинують дітей, є з громад, у яких вони допомогли пом’якшити деякі з питань безпеки. У районах конфліктів, каже Пандак, їх супроводжують службовці безпеки. Ключем до цього, додає вона, є спостережна акція, щоб знайти кожну дитину і вакцинувати її.

Доктор Флавія Бустрео із Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) каже, що нинішнім завданням є знайти абсолютно всіх дітей і тримати цей рівень протягом щонайменше трьох років, лише для того, щоб переконатися, що вірус уже не поширюється. Ключем до того, є те, щоб зареєструвати всі випадки і щоб дітей вакцинувати.

Глобальна ініціатива з уснення поліо розвинула мережу лабораторій по всьому світі, які можуть виявити хворобу. Втримання цих лабораторій і кошт розповсюдження вакцини це величезне завдання і кошти.

Поліомієліт зустрічається лише серед людей. Він не заражає тварин, отже може бути усунутий. Доктор Дейвид Набарро з ООН каже, що найважчою частиною кампанії є закінчення боротьби, тому що уряди і організації мусять продовжувати свої зобов’язання до часу, коли вже більше немає випадків зараження. Ми мусимо бути пильними і до часу виявлення останнього випадку і захисту кожної людини».

Коли буде зареєстровано останній випадок зараження поліомієлітом, потрібно ще три роки для запевнення, що це дійсно останній випадок. Це означає, для прикладу, що коли цього року буде виявлено останній випадок, всі ці програми продовжуватимуться до 2020 року. Саме тому темою цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом є гасло «Ми ще не завершили праці».

Дивіться також: USAID допомагає створити в Україні мережу кредитних спілок для фінансування фермерських господарств

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG