Спеціальні потреби

Міжнародний Валютний Фонд може не впоратись з новою кризою


Міністри фінансів США та Китаю - двох наЙбільших економік світу закликали Європейські країни узгодити дії та працювати злагоджено, щоб подолати боргову кризу, яка огорнула цей континент і загрожує усій світовій економіці. Про це йшлося під час зборів Ради керуючих МВФ і Світового банку, що завершилися в неділю в Вашингтоні. Новий директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду Крістін Лаґард, закриваючи збори заявила, що у разі настання нової кризи, у фонду буде недостатньо ресурсів, аби допомогти усім країнам.

Світовий Банк пообіцяв потроїти суму гуманітарної допомоги країнам північно-східної Африки, які постраждали внаслідок посухи. Цю заяву Роберт Зеллік зробив на прес-конференції за підсумками зустрічі комітетів Міжнародного Валютного Фонду та Світового Банку. Він оголосив, що Світовий Банк має намір збільшити суму допомоги цим країнам до мільярда, восьмисот вісімдесяти мільйонів доларів у наступні п’ять років. Світовий Банк підрахував, що нині у цьому регіоні гуманітарної допомоги потребують понад тринадцять мільйонів людей.

«Наші акціонери у сьогоднішній час глобалізації економіки хочуть надати реальну допомогу тим, хто опинився у кризі. Ось така нагода представилась – допомогти Африці», – каже Президент Світового Банку Роберт Зеллік.

Якщо відносно ситуації в Африці делегати виступили спільним фронтом, то питання виведення Європи з боргової кризи викликало гострі дебати. Учасники зустрічей домовились вдатися до більш радикальних кроків, щоб подолати кризу, втім під час обговорень виникли розходження думок щодо шляхів виходу з кризи. Крім того, міністри фінансів висловили сумніви щодо наявності у МВФ достатньої кількості грошових запасів для допомоги європейським країнам у разі поширення кризи. Рішення про фінансову спроможність Фонду має бути прийнятим до квітня наступного року. Сьогодні, за словами Голови МВФ Крістін Лаґард, Фонд здатний сповна виконувати взяті на себе зобов’язання. Втім, додала вона, 400 мільярдів доларів запасу можуть виявитись зовсім недостатніми за умов потенційних фінансових проблем у нестабільних країнах.

У меншій небезпеці, заявила Лаґард, сьогодні перебувають країни з низькими прибутками.

«Щодо економічної ситуації, то країни з низькими прибутками порівняно з іншими у непоганому стані. Економічне зростання у країнах, що розвиваються, складає 5-6 відсотків, і залишиться, за підрахунками експертів, на такому ж рівні у 2012 році», – стверджує керівниця МВФ.

Темою зустрічей МВФ та Світового Банку у 2012 році в Японії буде питання готовності до стихійних лих.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG