Спеціальні потреби

Фахівці ВООЗ заявили, що коронавірус навряд чи походить з лабораторії. Раніше Китай перешкоджав їм у пошуку інформації.


Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що “дуже малоймовірно”, що новий коронавірус походить з китайської лабораторії, і встановила два можливі сценарії, за якими вірус міг передатись до людей.

За словами фахівців ВООЗ, які перебувають у Китаї, найбільш реалістичним шляхом зараження була передача вірусу через “вид-посередник”. Інший варіант, який розглядає ВООЗ, - поширення інфекції через заморожені продукти.

Раніше цю теорію активно поширювали державні китайські ЗМІ та комуністична партія Китаю. За словами чиновників, вірус виявляли на поверхнях замороженої їжі, яку імпортували в Китай з-за кордону. Таким чином, стверджували в Китаї, вірус існував раніше за межами їхньої країни.

Ще одна теорія першопочаткового зараження коронавірусом - пряма передача від тварин до людей. Але за словами фахівців ВООЗ, ця гіпотеза потребує додаткового вивчення.

Четвертий можливий спосіб, який розглядали у Всесвітній організації охорони здоров’я, - поширення внаслідок лабораторних експериментів. Однак такий варіант у ВООЗ відкинули й назвали його “надзвичайно малоймовірним”.

Разом з цим фахівці заявили, що перші випадки зараження COVID-19, вочевидь, були вкінці листопада - на початку грудня 2019 року.

Місія ВООЗ, яка складається з експертів із 10 країн, прибула у Китай для розслідування всередині січня. Перші два тижні через карантинні вимоги вони працювали в режимі відеоконференцій з готелю. Як з’ясували в Associated Press, влада Китаю перешкоджала фахівцям в пошуку інформації а також в спілкуванні з іноземними журналістами.

Дехто критикує Всесвітню організацію охорони здоров’я за її прихильність до влади Китаю. Зокрема, це було основним аргументом колишнього президента США Дональда Трампа для виходу Сполучених Штатів із ВООЗ.

Раніше розвідка США дійшла висновку, що Китай також відіграв роль у приховуванні інформації щодо сплеску хвороби, бо не надавав усіх даних ВООЗ.

Дивіться також: Мати вперше зустріла свою доньку, яку народила в стані коми через коронавірус.

  • 16x9 Image

    Остап Яриш

    Кореспондент Голосу Америки в Пентагоні і ведучий щоденних телепрограм Української служби VOA. Приєднався до команди в 2019 році.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG