Спеціальні потреби

Захід серйозно візьметься за Лукашенка


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Політичні та економічні перипетії останніх місяців у Білорусі змушують США і ЄС виробити ґрунтовний підхід до білоруських проблем, двома основними цілями якого стануть: активізація позитивних демократичних віянь у країні та підготовка Білорусі до перехідного періоду, пов'язаного з відходом від влади Олександра Лукашенка.

Саме такою бачить роль США і ЄС у допомозі білоруському населенню група західних експертів, що брали участь у роботі над доповіддю «Демократичні зміни в Білорусі: план дій».

Аналіз зарубіжних політологів, викладений в 32-сторінковому документі, є одним із найбільших за останнє десятиліття досліджень сучасної Білорусі. Воно було профінансовано за підтримки Центру аналізу європейської політики (CEPA) і правозахисної організації Дім свободи.

Автори доповіді висловлюють побоювання, що в умовах важкої валютно-фінансової кризи, що охопила Білорусь в останні місяці, а також міжнародної ізоляції режиму Олександра Лукашенка, керівництво країни почне розпродаж найбільших держпідприємств закордонним інвесторам, щоб хоч якось продовжити своє перебування при владі. Документ закликає білоруську політичну опозицію, а також цивільних лідерів поставити під сумнів дійсність таких угод після відходу Лукашенка від влади.

Цей пункт рекомендацій виглядає особливо примітним у світлі новин про те, що днями Білорусь запропонувала Ощадбанку Росії 51% акцій нафтопереробного заводу Нафтан для залучення річного кредиту в 1 млрд доларів.

Автори доповіді закликають міжнародне співтовариство перекрити фінансові канали, що забезпечують вільний трансфер коштів режиму на офшорні рахунки. Аналітики також переконані, що США і ЄС могли б накласти додаткові санкції на ряд білоруських підприємств, щоб зменшити їхню привабливість для потенційних покупців з Росії.

Обурені жорстоким придушенням демонстрації в Мінську 19 грудня 2010-го року і взяттям під варту кількох кандидатів у президенти і десятків громадських активістів, аналітики закликають міжнародні фінансові організації, і особливо МВФ, не виділяти жодної фінансової допомоги уряду Білорусі до звільнення всіх політв'язнів.

«Оскільки одним з наслідків виділення фінансової допомоги Білорусі з боку МВФ може стати ненавмисне продовження терміну перебування Лукашенка при владі, міжнародне співтовариство має послати однозначний сигнал як опозиції, так і представникам режиму: Захід не збирається рятувати нинішній уряд», - свідчить текст документа.

Окрім заклику до західних політиків продовжувати підтримувати білоруські демократичні рухи, громадянське суспільство і незалежних журналістів, дослідники також нагадали, що США і ЄС вже пообіцяли Білорусі допомогу розміром понад 100 млн доларів.

«Ми вважаємо, що західні уряди повинні прискорити передачу цих коштів представникам білоруського громадянського суспільства, а також іншим політичним партіям», - кажуть політологи.

Аналітики також вважають, що західні уряди повинні продовжувати фінансування незалежних білоруських ЗМІ, щоб прорвати інформаційну блокаду режиму Лукашенка. Серед нечисленних засобів масової інформації, що спонсоруються з-за кордону і мають за мету об'єктивне висвітлення білоруських подій, укладачі документа відзначили: телеканал «Белсат», що мовить із сусідньої Польщі, Радіо «Свобода», «Еврорадіо», «Голос Америки» та деяких інші онлайан-видання.

Автори доповіді припускають, що, виходячи з погіршення економічної та політичної кризи в Білорусі, день, коли Лукашенко буде відсторонений від влади, або втече з країни, не за горами. Експерти вважають, що західним урядам і організаціям необхідно негайно почати готувати Білорусь до важкого перехідного періоду.

«Для того, щоб допомогти новому уряду, який прийде на зміну режиму Лукашенка, західні країни і фінансові організації повинні вже зараз підготувати варіанти стратегії адаптації, щоб забезпечити білоруську владу своєчасною і повною підтримкою», – вважають автори документа.

Одним з ключових моментів у даному контексті, на думку експертів, стане фундаментальна зміна кадрів у країні.

«У світлі таких змін нинішні опозиційні лідери Білорусі, швидше за все, займуть керівні пости в білоруському уряді. Тому нинішні програми, спрямовані на зміцнення білоруської опозиції, також повинні виявляти майбутніх лідерів і розширювати західні контакти через професійне навчання та освітні програми», - йдеться в доповіді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG