Спеціальні потреби

Вашингтон «не здивований» просуванням українців на Харківщині


Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі
Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі

Українські сили зробили «великий поштовх», заявив у вівторок, речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, коментуючи контрнаступ українських сил, які повертають території, захоплені Росією.

«Те, що ми бачимо, це великий поштовх українських Збройних сил, особливо на північному напрямку, – сказав Кірбі. – Ми говоримо про цей наступ уже кілька днів, насправді два контрнаступи: один на півночі, один на півдні. Поштовх на півночі є більш разючий, ніж на півдні».

Кірбі сказав, що російська армія відступає під натиском українських військ, хоч вони це називають «перегрупуванням», але «українці очевидно є в наступі».

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи росіяни не почнуть ескалацію через наступ українських сил, Кірбі сказав, що протягом вихідних росіяни обстрілювали об’єкти енергетичної інфраструктури, «намагаючись їх максимально пошкодити», і це те, що адміністрація очікувала як одну з можливих реакцій з боку Росії.

Але щодо української сторони, то за словами Кірбі, «вони зазнали вторгнення, вони мають право на захист своєї території, і це включає і наступ», і так було від самого початку широкомасштабної війни. «З лютого українці і відступали і наступали, це дуже динамічна ситуація», – сказав Кірбі.

Речник Білого дому додав, що українці використовують зброю, надану США та союзниками «дуже ефективно».

Виступаючи у Пентагоні прес-секретар Міністерства оборони США генерал Пет Райдер сказав, що у Вашингтоні не здивувалися швидкому просуванню української армії, бо бо українці, за словами Райдера, продемонстрували «надзвичайні вміння» використовувати можливості, що складаються на полі бою.

«З початку російського вторгнення в Україні ми бачимо, що українці демонструють надзвичайне вміння пристосовуватися, якнайкраще використовувати свої можливості ведення війни, то ж ми не були здивовані, що вони так швидко відштовхнули (війська противника, – ред.), – сказав Пет Райдер. – І нинішній контрнаступ біля Харкова не є виключенням. Гадаю, якщо хтось був здивований, – якщо подивитись на реакцію російських військових – напевне, це були росіяни».

Напередодні Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що українці досягли «значного поступу» у своїй контрнаступальній операції. За його словами, це стало можливим, серед іншого, завдяки доброму плануванню та західній підтримці.

Блінкен заявив, що наступальна операція України має «єдину чітку мету – повернути землю, яка була відібрана російською агресією».

«Це – результат підтримки, яку ми надали. Але найголовніше -–це результат сміливості та стійкості ЗСУ та українського народу. Вони повністю змінюють ситуацію», – сказав Блінкен, у понеділок, 12 вересня, перебуваючи з візитом у Мексиці.

На початку вересня Збройні сили України почали контрнаступальну операцію на окупованих територіях Харківської області.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила 13 вересня, що кількість звільнених населених пунктів у Харківській області сягнула понад 300 населених пунктів.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG