Спеціальні потреби

Рух «Захопи Волл-Стріт» набирає потужних обертів у США


Рух «Захопи…» народився спонтанно кілька місяців тому в Нью-Йорку. Він почався з протесту групи студентів проти жадібності фінансових установ на Волл-стріт та потужних корпорацій, яка, на думку учасників акції, і призвела до сучасної економічної кризи. Дуже скоро рух з Нью-Йорка рух перекинувся на інші міста у США. Наметові містечка та протести у ці дні можна побачити у великих та маленьких містах Сполучених Штатів. Хоча рух не має чітко визначених лідерів та структури, до нього приєднуються і підтримують тисячі американців та багато організацій. Критики прогнозували цьому явищу коротке життя, однак рух «Захопи…», навпаки, зростає та міцніє.

Останнім часом, учасники акції працюють над покращенням організаційної сторони життя наметових містечок. У Нью-Йорку руху «Захопи Волл-стріт» допомогла Спілка вчителів. Вона надала для потреб акції власне приміщення, розташоване лише у трьох кварталах від Парку Зукатті, де відбуваються протести. Там учасники руху обладнали тимчасовий штаб і розмістили склад продуктів.

Джастін Стрекал приїхав з Клівленда, штат Огайо. Сьогодні він чергує на складі і пояснює, що рух готовий до тривалих протестів:

«Ось тут ми зберігаємо весь провіант, ми слідкуємо, щоб учасники акції мали все необхідне на день, решта залишається тут – ми готові до довготривалої акції».

Кожного дня сюди прибувають 400 коробок пожертв. Люди з усього міста жертвують ковдри, спільні мішки, подушки, куртки. Джастін каже, особливо цінним подарунком є шкарпетки, які дуже стають у нагоді після дощу. Приходять сюди також і засоби гігієни – зубна паста, щітки, шампунь, дезодоранти та засоби першої медичної допомоги.

Інший волонтер, Корі Томпсон, який переїхав у Нью-Йорк з Міннеаполіса, штату Міннесота, каже, що найчастіше допомагають їм ті, хто підтримує цей протест, але не може особисто взяти участь в акції. Корі каже, що часто допомога приходить із зовсім несподіваних місць:

«Приходять посилки з Нової Зеландії, Австралії, Південної Кореї, Японії. Щодо США, нема жодного штату, звідки б ми не отримали пожертв».

Джастін називає це приміщення «організованим хаосом», який постійно перебуває у процесі відсортування та інвентаризації. За його словами, акція «Захопи Волл-стріт» вже отримала пожертви на загальну суму у понад 250 тисяч доларів. Він каже, що організатори протестів намагаються купляти обладнання та їжу лише з країн, які дотримуються принципів справедливої торгівлі:

«Ми хочемо бути певними, що ті компанії, які ми підтримуємо тим, що купляємо їх продукцію, гідно та справедливо ставляться до своїх працівників».

Волонтери визнають, що якась частина провіанту витрачається на дармоїдів, які приходять на протести лише за безкоштовною їжею. Втім, каже Корі, він відчуває величезне піднесення, коли в кінці довгого робочого дня він приходить у Парк Зукатті підтримати демонстрантів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG