Спеціальні потреби

Сенат США обговорює питання фінансової реформи


Необхідність проведення реформи фінансового сектору, запропонована Бараком Обамою, стала ще очевиднішою після того, як Комісія з цінних паперів та біржевих операцій звинуватила найбільший інвестицій банк США у зловживаннях. Ґолдман Сакс відкидає звинувачення у тому, що компанія свідомо надавала інвесторам неправдиву інформацію, тим самим спонукаючи їх вкладати гроші в цінні папери, забезпечені ризикованими іпотечними кредитами.

Ґолдман Сакс звинувачують у тому, що компанія радила своїм клієнтам вкладати гроші у ризиковані цінні папери і одночасно страхувала ці операції на великі суми. За висновками комісії, клієнти компанії зазнали понад мільярд доларів збитків, а Ґолдман Сакс, який таємно робив ставку на те, що ці операції проваляться, навпаки - заробив на страхових виплатах майже 4 мільярди доларів.

Автор твору «Найбільша торгівля» Ґрегорі Цукерман каже:

«Цікаво дізнатися, чи керівництво компанії знало всі деталі цієї оборудки».

Після того як минулої п’ятниці пролунало звинувачення на адресу Ґолдман Сакс, акції цього банку почали стрімко падати. Гігант Волл-стріту, у свою чергу, відкидає всі звинувачення. Але ситуація навколо Ґолдман Сакс та інших фінансових гігантів, таких як Ліман Брадерс та АіҐ, вимагає від державних регулятивних органів уважніше придивитися до роботи індустрії фінансів.

Економіст Пітер Морічі говорить:

«Позов збільшує рівень розуміння того обману, який відбувається на Волл-стріті, егоїстичної та корисливої поведінки, що має регулюватися. Реформа фінансового сектору могла б і так відбутися, але це робить її більш ймовірною».

Деякі економісти покладають провину на відсутність контролю за індустрією іпотечного кредитування, проблеми на ринку якого спровокували фінансову кризу у всьому світі. У четвер президент Обама планує оголосити визначальну промову у Нью-Йорку щодо необхідності реформи фінансового сектору. Він вже тепер наголошує:

«Якщо ми не змінимо те, що привело до кризи, ми приречені її повторити».

Згідно із законопроектом, буде посилено регулювання ринку цінних паперів. Планується створення самими банками фонду у 50 мільярдів доларів на випадок необхідності порятунку тих чи інших фінансових інституцій.

Також має бути створено агентство з захисту прав споживачів, яке захищатиме також права інвесторів. Республіканцям у законопроекті подобається не все. Першою мішенню стало створення фонду, який, на їхню думку, приведе до того, що платникам податків доведеться викуповувати нежиттєздатні банки.

Сенатор-республіканець Митч Макконел висловлює свою думку:

«Якщо ви уважно на це подивитеся - це вестиме до безкінечних фінансових вливань грошей платників податків до банків на Волл-стріт».

Автор цього законопроекту сенатор Крис Додд, з цим аргументом не погоджується:

«Наш закон зробить Волл-стріт відповідальнішим та призведе до реальної прозорості таким чином, що великі банки не зможуть грати в рулетку з грошима інвесторів на задвірках фінансової системи».

Сенат США вже почав дебати присвячені реформі фінансової системи.

Лідер демократичної більшості в Сенаті Гарі Рід каже:

«Волл-стріт не зацікавлений зробити все можливе, аби ця криза не повторилася. Так само як, і наші республіканські друзі».

Але виглядає, що у питанні реформи фінансової системи компроміс між обома партіями - можливий. Демократи погодилися відмовитися від ідеї створення фонду для порятунку фінансових інституцій, як каже сенатор-республіканець Митч Макконел:

«Обидві партії наразі погодилися. Ніякого фонду. На мій погляд, це - гарний початок».

Отож не виключено, що слідом за реформою системи охорони здоров’я, реформа регулювання фінансового сектору стане наступною перемогою президента Обами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG