Спеціальні потреби

Студенти-юристи допомагають домовласникам у Флориді


Крах на ринку нерухомості та високий рівень безробіття розвіяли американську мрію – мати власний будинок – для багатьох американців. Часто люди втрачають своє житло через незнання складних фінансових термінів. Група студентів у штаті Флорида поставила собі за мету допомогти таким людям юридичними порадами, чи навіть оформленням позову у суд. Домовласники отримують безкоштовну допомогу, а студенти набувають практичний досвід.

У ці дні студенти юридичного факультету Флоридського університету проводять більше часу не в аудиторіях чи у бібліотеках, а на вулицях.

Деякі райони на передмісті Орландо вважаються не благополучним. Мешкають там переважно люди з низькими прибутками. Майже постійно когось виселяють через несплату іпотечного кредиту.

Студенти намагаються таким людям допомогти.

Ходити далеко не треба. Для прикладу візьмемо будинок Лувони і Томаса Робертсонів.

Втрата житла для них реальна загроза. Не в змозі сплачувати позику за будинок, подружжя знайшло компанію, що запропонувала зменшити їх плату за будинок. Однак дуже швидко з’ясувалося – як розповідає Лувон Робертсон – компанія їх ошукала: кредит не модифікувала і грошей, за свої нібито послуги, не повернула:

«Вони дали нам 100 відсоткові гарантії, що гроші нам повернуть. Нас це влаштовувало, адже якщо вони не можуть змінити умови іпотечного кредиту, то повернуть нам гроші. Тобто ми нічого не втрачали».

Сьогодні студенти-юристи допомагають Робертсонам повернути свої гроші через суд. Над документами, серед інших, працює Кристі Коллінс, яка говорить:

«Економіка перебуває у такому важкому становищі, а ще й ці іпотечні кредити. Люди змушені шукати захисту».

Згідно з опитуваннями громадської думки, проведеного центром П’ю, найбільше від краху ринку нерухомості постраждали райони, де мешкають іммігранти та представники етнічних меншин.

Чимало з них не розмовляють англійською. Як, наприклад, Сільвестре Пласенція - емігрант з Куби. Він каже, що не дуже розумів умови іпотечного кредиту, коли купував хату. Як і більшість його сусідів, Сільвестре втратив роботу під час економічної рецесії, а тепер йому загрожує і втрата житла.

«Який у мене план? Я не знаю. Я не знаю, що мені робити. А що я можу зробити?», - бідкається Сільвестре Пласенція.

Утім Сівестре не єдиний. Понад 2 мільйонам американців загрожує втрата житла. Тільки у липні понад 150 людей у штаті Флорида отримали повідомлення про виселення. Гірша ситуація лише у Каліфорнії.

Професор Флоридського університету Юнис Кассад-Ґарсія каже, що криза породила безліч компаній, серед яких багато шахраїв, які пропонують зменшити місячну виплату кредиту:

«Часто це аферисти, які просто ошукують людей. На жаль, домовласники втрачають житло незалежно від того, чи просять вони допомогу, чи ні».

За даними Асоціації іпотечних банкірів, ситуація на ринку нерухомості у Сполучених Штатах залишається доволі складною.

Тож студенти, які намагаються отримати практичний досвід у юриспруденції, сподіваються, що їх зусилля допоможуть людям, які ризикують опинитися на вулиці.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG