Спеціальні потреби

США ввели більше санкцій проти ПВК "Вагнер" та Пригожина


Будівля центру приватної військової компанії "Вагнер" у Санкт-Петербурзі. 4 листопада 2022. REUTERS/Igor Russak
Будівля центру приватної військової компанії "Вагнер" у Санкт-Петербурзі. 4 листопада 2022. REUTERS/Igor Russak

Сполучені Штати оголосили про нові санкції проти російської приватної військової компанії "Вагнер" та її очільника Євгенія Пригожина. Туди увійшли також включаючи афілійовані з ПВК та підставні компанії та їхні керівники, пов'язані із веденням бойових дій в Україні, призначенням прокремлівських керівників на окупованих українських територіях та виготовленням зброї в Росії.

Міністерство фінансів США назвало "Групу Вагнера" міжнародною злочинною організацією.

"Сьогоднішні розширені санкції проти "Вагнер" а також нові санкції проти їхніх поплічників та інших компаній, які сприяють російському військовому комплексу, далі обмежать здатність Путіна озброювати і забезпечувати машину війни", - заявила міністр фінансів США Дженет Єллен.

У заяві держсекретаря Ентоні Блінкена йдеться, що рішення Вашингтона підтримує мету "знизити спроможність Москви вести війну проти України, сприяти притягненню до відповідальності осіб, відповідальних за агресивну війну Росії та пов’язані з нею зловживання, а також чинити подальший тиск на оборонний сектор Росії".

Зокрема, США наклали обмеження на низку компаній, що забезпечують діяльність ПВК "Вагнер", включаючи авіаційну компанію та пропагандистську організацію. Держдеп також визначив низку фізичних та юридичних осіб, розташованих у Центральноафриканській Республіці, Китаї, Люксембурзі та Об’єднаних Арабських Еміратах, які пов’язані з діяльністю організації Пригожина по всьому світу.

При цьому Вашингтон визначив "відповідальність, співучасть або участь у нападах на жінок, дітей чи будь-яких цивільних осіб шляхом вчинення актів насильства, викрадення, примусового переміщення чи нападів на школи, лікарні, релігійні установи" та дії "які можуть становити серйозне порушення або порушення прав людини або порушення міжнародного гуманітарного права" у ЦАР.

Окрім "Групи Вагнера", зовнішньополітичне відомство США розширив санкційний список, включивши туди фізичних та юридичних осіб, які є частиною військово-промислового комплексу Росії. Зокрема, проти них введені заборони на отримання американських віз, а їхня власність, що перебуває на території чи під контролем США - заблокована. Серед іншого, арештовано дві яхти та один приватний літак наближеного до президента Росії Володимира Путіна бізнесмена Сергія Адоньєва.

"Сполучені Штати продовжуватимуть перешкоджати здатності Кремля озброювати та оснащувати свою військову машину, яка веде невиправдану війну проти України", - зазначено на сайті Держдепу.

Раніше в листопаді 2022 року, Держдеп включив "Групу Вагнера" до санкційного переліку за діяльність в військовій галузі Росії, а в червні 2017 року Міністерство фінансів США включило "Групу Вагнера" до санкційного переліку через участь в агресії проти України, повідомили в Держдепі.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG